Die situeren zich vooral bij de minder actieve beleggers. Toch heeft de eerder positieve evolutie van de financiële markten in de voorbije twee jaar het onzekere gevoel al wat getemperd.

In april 2012 zei nog 73% van de Belgen dat ze zich onzeker voelden als het op beleggen aankomt. Beleggen blijkt voor een groot deel van de Belgen eerder een verplicht nummer te zijn, want 49% beleeft er geen plezier aan.

Maar er is een bijna even grote groep (48%) die zich dan weer wel in zijn sas voelt, als hij zich met beleggen mag bezighouden. Het hoeft geen verwondering te wekken dat het vooral de actieve beleggers zijn (71%), die er een kick aan beleven als ze hun centen op het financiële schaakbord mogen verschuiven.

Veel beleggers richten zich voor advies tot hun bankier. Daarbij zegt 62% van de respondenten dat advies ook op te volgen, terwijl 36% het links laat liggen.

De belegger wil liefst gecontacteerd worden met op maat gesneden advies en hecht duidelijk minder waarde aan reclame voor beleggingsproducten.

Als ze een brief of een e-mail van de bank op hun naam krijgen, wordt deze door de meeste beleggers vrijwel onmiddellijk geopend om te lezen waarover het gaat. 50% van de geënquêteerden werd door zijn bankier in de voorbije zes maanden gecontacteerd (30% zelfs in de voorbije drie maanden) om mogelijke beleggingen te bespreken.

Deze frequentie zal in de komende maanden vermoedelijk nog toenemen, nu de ECB met een nieuwe renteverlaging de traditionele spaarder alweer dwarsligt...

Die situeren zich vooral bij de minder actieve beleggers. Toch heeft de eerder positieve evolutie van de financiële markten in de voorbije twee jaar het onzekere gevoel al wat getemperd. In april 2012 zei nog 73% van de Belgen dat ze zich onzeker voelden als het op beleggen aankomt. Beleggen blijkt voor een groot deel van de Belgen eerder een verplicht nummer te zijn, want 49% beleeft er geen plezier aan. Maar er is een bijna even grote groep (48%) die zich dan weer wel in zijn sas voelt, als hij zich met beleggen mag bezighouden. Het hoeft geen verwondering te wekken dat het vooral de actieve beleggers zijn (71%), die er een kick aan beleven als ze hun centen op het financiële schaakbord mogen verschuiven. Veel beleggers richten zich voor advies tot hun bankier. Daarbij zegt 62% van de respondenten dat advies ook op te volgen, terwijl 36% het links laat liggen. De belegger wil liefst gecontacteerd worden met op maat gesneden advies en hecht duidelijk minder waarde aan reclame voor beleggingsproducten. Als ze een brief of een e-mail van de bank op hun naam krijgen, wordt deze door de meeste beleggers vrijwel onmiddellijk geopend om te lezen waarover het gaat. 50% van de geënquêteerden werd door zijn bankier in de voorbije zes maanden gecontacteerd (30% zelfs in de voorbije drie maanden) om mogelijke beleggingen te bespreken. Deze frequentie zal in de komende maanden vermoedelijk nog toenemen, nu de ECB met een nieuwe renteverlaging de traditionele spaarder alweer dwarsligt...