Beleggers zoeken veilige havens na Brexit

© REUTERS

Beleggers wereldwijd vluchten naar veilige havens nu de Britse bevolking in het referendum heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. Veilig geachte beleggingen zoals goud, de Japanse yen en Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties zijn bijzonder gewild.

De yen bereikte het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november 2013. De Japanse minister van Financiën Taro Aso verklaarde dat zijn land actie kan ondernemen, mocht de munt te sterk in waarde stijgen. Aso verklaarde zeer bezorgd te zijn over de gevolgen van een brexit. Naar verluidt gaat het Japanse kabinet vrijdag noodoverleg houden over de uitkomst van de volksraadpleging in Groot-Brittannië.

De Zwitserse frank liet de sterkste stijging tegenover de euro optekenen sinds begin 2015. De goudprijs klom naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar, met een stijging van ruim 8 procent tot 1358 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook de prijzen van zilver en platina zitten in de lift.

Rente Duitse staatsobligatie daalt

De rente op tienjarige Duitse overheidsobligaties ging negatief, tot -0,14 procent. Ook de Belgische tienjaarsrente zakte vrijdagochtend, tot 0,320 procent, de laagste stand ooit. De Italiaanse, Spaanse en Griekse tienjaarsrente steeg dan weer fors. De spread voor Italië, of het verschil tussen de Duitse en Italiaanse rente, steeg naar het hoogste niveau in bijna een jaar.

Ook de rente op Amerikaanse en Japanse staatsleningen ging omlaag. De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Tot slot gaan ook de olieprijzen zwaar onderuit. Beleggers zijn bezorgd dat een Brexit de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden. De prijs van een vat Amerikaanse olie duikelde 5,7 procent tot 47,24 dollar. Brentolie zakte bijna 6 procent tot 49,73 dollar per vat.

Verlies AAA-rating VK

Waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk ook zijn triple A-kredietscore kwijtspelen na het referendum. Dat heeft kredietbeoordelaar S&P aan de Britse zakenkrant The Financial Times gezegd.

De Britse AAA-rating “is onhoudbaar onder deze omstandigheden”, aldus Moritz Kraemer, verantwoordelijke rating bij S&P. De Britse regering zal 24 uur voor aankondiging van dergelijke mogelijke beslissing hiervan op de hoogte gebracht worden, klinkt het nog. S&P Ratings (voorheen Standard & Poor’s) is een van de drie grote creditraters.

Impact op de beurzen (opening)

De Europese beurzen zijn met een zware kater aan de handelsdag begonnen. De wil van de Britten om de EU te verlaten, stuurt de graadmeters tot 10 procent lager. De Britse banken kelderen 30 procent.

In Brussel noteerde de Bel20 na een vijftal minuten handel 7,5 procent verlies, al verloopt de grafiek grillig, na een kwartier was dat 8,8 procent. Enkele minuten later was er 6,5 procent verlies. De financiële waarden gaan voorop in het verlies: ING -17 procent, KBC -13,8 procent en Ageas -12,7 procent.

Idem elders in Europa. De Londense beurs gaat 8 procent lager, met verliezen tot 30 procent voor de banken – een Brexit zou nefast zijn voor de City. De Dax in Frankfurt opende 10 procent lager en de CAC40 in Parijs stond na een tiental minuten zowat 7 procent lager. De AEX in Amsterdam opende 9 procent lager.

(Belga/NS)

Partner Content