Andere categorieën, zoals Europese Investment Grade bedrijfsobligaties, hebben tot nog toe geen last van het mindere sentiment met een rendement van plus 0,7%.

De relatieve zwakte van High Yield, waarbij Amerika veruit de grootste markt is, komt vooral door zorgen over de fiscal cliff. Een karakteristiek van deze categorie is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat bij onzekerheid en verandering van sentiment in korte tijd veel uitstroom kan volgen, omdat er relatief veel beleggers voor de korte termijn in zitten.

Hoge uitstroom

De High Yield ETF van Blackrock, met een totale omvang van ruim USD 16 mrd, had vorige week met USD 218 mln de grootste uitstroom ooit op één dag.

Naar verwachting lieten Amerikaanse beleggingsfondsen meer dan USD 1 mrd aan uitstroom zien vorige week. Dit is het hoogste week-bedrag sinds zes maanden.

De onzekerheden over de fiscal cliff en de nog steeds niet opgeloste situatie in Griekenland kunnen leiden tot meer winstnemingen van beleggers die het goede rendement dit jaar veilig willen stellen.

High Yield is dit jaar de best presterende categorie binnen obligaties met een rendement van ruim 15%.

Als de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers iets verder kijken dan zien ze dat de balansen van bedrijven nog relatief gezond zijn. In de komende twee jaar zijn daarnaast, vooral in Amerika, relatief weinig aflopende leningen. Het herfinancieringsrisico voor bedrijven is daardoor beperkt.

Hierdoor zal het faillissementspercentage naar verwachting laag blijven. S&P verwacht wel dat dit voor Amerikaanse bedrijven iets zal oplopen van 3% nu naar 3,7% in september 2013.

Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter nog ruim onder het langjarige gemiddelde. Door de lage rentes op staats- en Investment Grade bedrijfsobligaties zal de categorie bij deze ontwikkelingen ondersteund worden door de 'search for yield' van beleggers.

Andere categorieën, zoals Europese Investment Grade bedrijfsobligaties, hebben tot nog toe geen last van het mindere sentiment met een rendement van plus 0,7%. De relatieve zwakte van High Yield, waarbij Amerika veruit de grootste markt is, komt vooral door zorgen over de fiscal cliff. Een karakteristiek van deze categorie is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat bij onzekerheid en verandering van sentiment in korte tijd veel uitstroom kan volgen, omdat er relatief veel beleggers voor de korte termijn in zitten. Hoge uitstroomDe High Yield ETF van Blackrock, met een totale omvang van ruim USD 16 mrd, had vorige week met USD 218 mln de grootste uitstroom ooit op één dag. Naar verwachting lieten Amerikaanse beleggingsfondsen meer dan USD 1 mrd aan uitstroom zien vorige week. Dit is het hoogste week-bedrag sinds zes maanden. De onzekerheden over de fiscal cliff en de nog steeds niet opgeloste situatie in Griekenland kunnen leiden tot meer winstnemingen van beleggers die het goede rendement dit jaar veilig willen stellen. High Yield is dit jaar de best presterende categorie binnen obligaties met een rendement van ruim 15%.Als de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers iets verder kijken dan zien ze dat de balansen van bedrijven nog relatief gezond zijn. In de komende twee jaar zijn daarnaast, vooral in Amerika, relatief weinig aflopende leningen. Het herfinancieringsrisico voor bedrijven is daardoor beperkt. Hierdoor zal het faillissementspercentage naar verwachting laag blijven. S&P verwacht wel dat dit voor Amerikaanse bedrijven iets zal oplopen van 3% nu naar 3,7% in september 2013. Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter nog ruim onder het langjarige gemiddelde. Door de lage rentes op staats- en Investment Grade bedrijfsobligaties zal de categorie bij deze ontwikkelingen ondersteund worden door de 'search for yield' van beleggers.