De beleggers beseffen maar al te goed dat er weinig hoop is dat er een aanvaardbare oplossing voor de Europese problemen komt. Dat betekent dat de banken nog lang geld nodig zullen hebben om overeind te worden gehouden.

Dreiging van domino-effect neemt toe

De vrees dat de precaire situatie in Griekenland, Portugal en Ierland zich zou verspreiden naar andere Europese landen is inmiddels bewaarheid.

Spanje vroeg eergisteren officieel steun voor haar banken. De details over omvang, voorwaarden en financiering zullen op 9 juli worden besproken.

Voor Moody's was de twijfel aan de kredietwaardigheid van de Spaanse overheid aanleiding om de beoordelingen voor Spaanse banken sterk te verlagen. Moody's is wel positief over de mogelijke versterking van de bankensector door die steun.

Cyprus kwam eergisteren eveneens met een officiële steunaanvraag. Het land heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers al de status van 'junk' bij de beoordeling van de obligaties.

Weliswaar is de economische omvang van de economie van Cyprus beperkt, maar de omvang van de bankensector is veel groter, waarbij ook nog veel Griekse leningen uitstaan.

Het zou gaan om een steunaanvraag van Eur 6 mrd tegenover een omvang van de economie van nog geen Eur 15 mrd. De banken moeten uiterlijk dit weekend voldoen aan de strengere kapitaalseisen en omdat dat niet haalbaar is, is steun noodzakelijk. Ook voor de overheid lijkt steun noodzakelijk.

De vraag is echter tegen welke voorwaarden, waarbij Ierland de situatie goed in de gaten zal houden. Ierland werd immers gedwongen om fors te saneren en te bezuinigen.

De beleggers beseffen maar al te goed dat er weinig hoop is dat er een aanvaardbare oplossing voor de Europese problemen komt. Dat betekent dat de banken nog lang geld nodig zullen hebben om overeind te worden gehouden. Dreiging van domino-effect neemt toe De vrees dat de precaire situatie in Griekenland, Portugal en Ierland zich zou verspreiden naar andere Europese landen is inmiddels bewaarheid. Spanje vroeg eergisteren officieel steun voor haar banken. De details over omvang, voorwaarden en financiering zullen op 9 juli worden besproken. Voor Moody's was de twijfel aan de kredietwaardigheid van de Spaanse overheid aanleiding om de beoordelingen voor Spaanse banken sterk te verlagen. Moody's is wel positief over de mogelijke versterking van de bankensector door die steun. Cyprus kwam eergisteren eveneens met een officiële steunaanvraag. Het land heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers al de status van 'junk' bij de beoordeling van de obligaties. Weliswaar is de economische omvang van de economie van Cyprus beperkt, maar de omvang van de bankensector is veel groter, waarbij ook nog veel Griekse leningen uitstaan. Het zou gaan om een steunaanvraag van Eur 6 mrd tegenover een omvang van de economie van nog geen Eur 15 mrd. De banken moeten uiterlijk dit weekend voldoen aan de strengere kapitaalseisen en omdat dat niet haalbaar is, is steun noodzakelijk. Ook voor de overheid lijkt steun noodzakelijk. De vraag is echter tegen welke voorwaarden, waarbij Ierland de situatie goed in de gaten zal houden. Ierland werd immers gedwongen om fors te saneren en te bezuinigen.