De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, maar de verliezen blijven beperkt ten opzichte van het slotniveau van afgelopen vrijdag.

Ook buiten de kwartaalcijfers worden de beleggers met heel wat onzekerheden geconfronteerd, onder andere ook wat de eurocrisis betreft.

Acties centrale banken stellen financiële markten niet gerust

De ECB, Bank of England en de Chinese centrale bank hebben donderdag alledrie hun monetaire beleid verruimd. Van de eerste twee werd dat volgens Theodoor Gilissen Bankiers verwacht, de renteverlaging van de Chinese centrale bank kwam onverwacht.

De Chinese centrale bank verlaagde het rentetarief met 31 bps naar 6% om de afzwakkende economische groei te stimuleren. Het was al de tweede renteverlaging in een maand.

De Bank of England zal het opkoopprogramma voor obligaties in de komende 4 maanden met GBP 50 mrd verhogen tot GBP 375 mrd. Hierna zal de centrale bank circa 30% van de Britse staatsobligaties in handen hebben.

De ECB verlaagde het rentetarief met 25 bps naar 0,75%, een nieuw laagterecord. Draghi gaf aan dat de effecten op de economie van deze renteverlaging beperkt zullen zijn.

Vooral banken die veel bij de ECB lenen kunnen profiteren door een lagere rente die ze moeten betalen. Ook het overnight depositotarief werd met 25 bps verlaagd naar 0%.

Dit betekent dat banken die hun liquiditeiten bij de ECB stallen hier niets over vergoed krijgen. Het is niet waarschijnlijk dat dit banken zal bewegen onderling weer geld uit te lenen of meer krediet verstrekt wordt; de banken met de grootste liquiditeitsoverschotten zijn voornamelijk banken uit Noord-Europa, terwijl de perifere banken financiering voornamelijk bij de ECB vandaan halen. Het onderlinge vertrouwen bij banken om aan elkaar uit te lenen ontbreekt.

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, maar de verliezen blijven beperkt ten opzichte van het slotniveau van afgelopen vrijdag. Ook buiten de kwartaalcijfers worden de beleggers met heel wat onzekerheden geconfronteerd, onder andere ook wat de eurocrisis betreft. Acties centrale banken stellen financiële markten niet gerust De ECB, Bank of England en de Chinese centrale bank hebben donderdag alledrie hun monetaire beleid verruimd. Van de eerste twee werd dat volgens Theodoor Gilissen Bankiers verwacht, de renteverlaging van de Chinese centrale bank kwam onverwacht. De Chinese centrale bank verlaagde het rentetarief met 31 bps naar 6% om de afzwakkende economische groei te stimuleren. Het was al de tweede renteverlaging in een maand. De Bank of England zal het opkoopprogramma voor obligaties in de komende 4 maanden met GBP 50 mrd verhogen tot GBP 375 mrd. Hierna zal de centrale bank circa 30% van de Britse staatsobligaties in handen hebben. De ECB verlaagde het rentetarief met 25 bps naar 0,75%, een nieuw laagterecord. Draghi gaf aan dat de effecten op de economie van deze renteverlaging beperkt zullen zijn. Vooral banken die veel bij de ECB lenen kunnen profiteren door een lagere rente die ze moeten betalen. Ook het overnight depositotarief werd met 25 bps verlaagd naar 0%. Dit betekent dat banken die hun liquiditeiten bij de ECB stallen hier niets over vergoed krijgen. Het is niet waarschijnlijk dat dit banken zal bewegen onderling weer geld uit te lenen of meer krediet verstrekt wordt; de banken met de grootste liquiditeitsoverschotten zijn voornamelijk banken uit Noord-Europa, terwijl de perifere banken financiering voornamelijk bij de ECB vandaan halen. Het onderlinge vertrouwen bij banken om aan elkaar uit te lenen ontbreekt.