Maandag is ook nog een overgangsdag, waarna vanaf dinsdag de stroom kwartaalcijfers onder stoom zal komen, met als opener uiteraard de resultaten van Alcoa.

Maar eerst krijgen we vanmiddag nog de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand september. De consensusverwachting is dat er buiten de landbouwsector 130.000 nieuwe banen zijn bijgekomen.

Een tegenvallend werkloosheidscijfer zou de populariteit van huidig president Barack Obama verder kunnen doen afnemen.

Platina en palladium opnieuw goedkoper

Platina en palladium werden volgens Royal Bank of Scotland vorige week respectievelijk 3,9 en 4,5 procent goedkoper. Lonmin, de derde grootste platinaproducent ter wereld, bereikte een akkoord met de stakende arbeiders over de loonvoorwaarden.

De lonen kunnen tot 22 procent oplopen en volgens Lonmin zullen de gemiddelde loonkosten voor de groep vanaf 1 oktober met 14 procent toenemen.

Het grootste deel van de arbeiders van de Marikana mijn ging voor het eerst sinds begin augustus terug aan het werk. Lonmin heeft de prognose voor de jaarproductie wel neerwaarts bijgesteld van 750.000 naar 685.000 tot 700.000 troy ounce.

Bij Anglo American Platinum (Amplats), de grootste platinaproducent, zijn de problemen volgens RBS nog niet van de baan. De capaciteitsbenutting bij de mijnen van het Rustenburgcomplex bedraagt gemiddeld slechts 20 procent.

Maandag is ook nog een overgangsdag, waarna vanaf dinsdag de stroom kwartaalcijfers onder stoom zal komen, met als opener uiteraard de resultaten van Alcoa. Maar eerst krijgen we vanmiddag nog de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand september. De consensusverwachting is dat er buiten de landbouwsector 130.000 nieuwe banen zijn bijgekomen. Een tegenvallend werkloosheidscijfer zou de populariteit van huidig president Barack Obama verder kunnen doen afnemen. Platina en palladium opnieuw goedkoperPlatina en palladium werden volgens Royal Bank of Scotland vorige week respectievelijk 3,9 en 4,5 procent goedkoper. Lonmin, de derde grootste platinaproducent ter wereld, bereikte een akkoord met de stakende arbeiders over de loonvoorwaarden. De lonen kunnen tot 22 procent oplopen en volgens Lonmin zullen de gemiddelde loonkosten voor de groep vanaf 1 oktober met 14 procent toenemen. Het grootste deel van de arbeiders van de Marikana mijn ging voor het eerst sinds begin augustus terug aan het werk. Lonmin heeft de prognose voor de jaarproductie wel neerwaarts bijgesteld van 750.000 naar 685.000 tot 700.000 troy ounce. Bij Anglo American Platinum (Amplats), de grootste platinaproducent, zijn de problemen volgens RBS nog niet van de baan. De capaciteitsbenutting bij de mijnen van het Rustenburgcomplex bedraagt gemiddeld slechts 20 procent.