Deze week bereikte de Dow Jones een nieuw historisch record! De S&P 500 is nog een zucht van zijn vorige top op 1.576 punten verwijderd (slotkoers van eergisterenavond: 1.541,46 punten).

Het is de verwachting dat de S&P 500 niet zal achterblijven op de Dow Jones. Zelfs als de S&P 500 de magische grens van de 1.600 punten bereikt (beleggers houden van ronde cijfers), betekent dit nog een potentieel van zo'n 4%.

Kortom, na de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken begint Geert Van Herck toch een iets voorzichtigere

houding t.o.v. de Amerikaanse beurs aan te nemen want het potentieel wordt beperkter.

Een element wat hem hierin sterkt, is dat heel wat Amerikaanse sentimentsindicatoren eveneens historische toppen bereiken. Nagenoeg iedereen (van strategen tot kleine beleggers) is ervan overtuigd dat het beursfeest zal blijven doorgaan.

Een illustratie hiervan is het percentage cash in Amerikaanse aandelenfondsen. Dit bedraagt nu 3,3%, het laagste peil van het afgelopen decennium.

Het betekent dat de fondsen zo goed als volledig belegd zijn. Dit universeel optimisme is al vaak vanuit "contrarian" standpunt een goed signaal geweest.

Want als iedereen optimistisch is, loert een trendommekeer of tijdelijke neerwaartse correctie om de hoek.

Vandaar dat Van Herck (opnieuw) in deze ETF op de VIXvolatiliteitsindicator stappen. Want een daling van de beurs betekent een stijging van de volatiliteit. Het is dan ook een handige indekkingsstrategie.

Deze week bereikte de Dow Jones een nieuw historisch record! De S&P 500 is nog een zucht van zijn vorige top op 1.576 punten verwijderd (slotkoers van eergisterenavond: 1.541,46 punten). Het is de verwachting dat de S&P 500 niet zal achterblijven op de Dow Jones. Zelfs als de S&P 500 de magische grens van de 1.600 punten bereikt (beleggers houden van ronde cijfers), betekent dit nog een potentieel van zo'n 4%. Kortom, na de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken begint Geert Van Herck toch een iets voorzichtigere houding t.o.v. de Amerikaanse beurs aan te nemen want het potentieel wordt beperkter. Een element wat hem hierin sterkt, is dat heel wat Amerikaanse sentimentsindicatoren eveneens historische toppen bereiken. Nagenoeg iedereen (van strategen tot kleine beleggers) is ervan overtuigd dat het beursfeest zal blijven doorgaan. Een illustratie hiervan is het percentage cash in Amerikaanse aandelenfondsen. Dit bedraagt nu 3,3%, het laagste peil van het afgelopen decennium. Het betekent dat de fondsen zo goed als volledig belegd zijn. Dit universeel optimisme is al vaak vanuit "contrarian" standpunt een goed signaal geweest. Want als iedereen optimistisch is, loert een trendommekeer of tijdelijke neerwaartse correctie om de hoek. Vandaar dat Van Herck (opnieuw) in deze ETF op de VIXvolatiliteitsindicator stappen. Want een daling van de beurs betekent een stijging van de volatiliteit. Het is dan ook een handige indekkingsstrategie.