"Japanse toestanden" in Europa, waar velen tot voor kort voor vreesden, zouden er op zijn minst op wijzen dat de Europese constructie niet is ingestort en dat de rationalisering van het kader van de eurozone een verdere integratie mogelijk maakt.

Het "verloren decennium" van Japan is niet rampzalig geweest voor de Japanners, maar wel voor beleggers die in Japan geloofden (behalve indien zij belegden in de beste exportbedrijven; nog een belangrijke les die we moeten onthouden!).

Het is tegenwoordig dan ook meer dan ooit van belang dat beleggers rekening houden met wat er wereldwijd gebeurt. In de Verenigde Staten lijkt de economie al enkele kwartalen enigszins op te leven.

Het herstel blijft weliswaar erg kwetsbaar en is afhankelijk van het consumentenvertrouwen, dat door een verhoging van de belastingdruk vanaf 2013 een knauw zou kunnen krijgen.

Nog interessante kansen voor VS

Indien de Europese situatie niet zo sterk achteruit gaat zodat deze dynamiek overeind blijft, vinden de analisten van Carmignac in de Verenigde Staten nog altijd interessante beleggingskansen in de sectoren technologie, energie en consumptiegoederen die bestemd zijn voor de opkomende landen.

"Japanse toestanden" in Europa, waar velen tot voor kort voor vreesden, zouden er op zijn minst op wijzen dat de Europese constructie niet is ingestort en dat de rationalisering van het kader van de eurozone een verdere integratie mogelijk maakt. Het "verloren decennium" van Japan is niet rampzalig geweest voor de Japanners, maar wel voor beleggers die in Japan geloofden (behalve indien zij belegden in de beste exportbedrijven; nog een belangrijke les die we moeten onthouden!). Het is tegenwoordig dan ook meer dan ooit van belang dat beleggers rekening houden met wat er wereldwijd gebeurt. In de Verenigde Staten lijkt de economie al enkele kwartalen enigszins op te leven. Het herstel blijft weliswaar erg kwetsbaar en is afhankelijk van het consumentenvertrouwen, dat door een verhoging van de belastingdruk vanaf 2013 een knauw zou kunnen krijgen. Nog interessante kansen voor VS Indien de Europese situatie niet zo sterk achteruit gaat zodat deze dynamiek overeind blijft, vinden de analisten van Carmignac in de Verenigde Staten nog altijd interessante beleggingskansen in de sectoren technologie, energie en consumptiegoederen die bestemd zijn voor de opkomende landen.