De zorgen of de Amerikaanse bank opkopen van staatsleningen gaat verminderen heeft geen direct effect voor Europa.

Men zou zelfs kunnen stellen integendeel. Immers de stopzetting van de QE geeft aan dat de Amerikaanse economie aantrekt. En dat is goed nieuws voor de Europese bedrijven die dan wellicht meer kunnen exporteren. Een tweede probleem wat de markten beheerste is de afzwakkende groei in China.

Dat is iets waar de belegger zich wel zorgen over kan maken. Immers veel en met name Duitse bedrijven behalen forse omzetten uit China. En minder omzet levert minder winst dus een lagere aandelenkoers op.

Vooral de Duitse autoaandelen zijn daar het slachtoffer van. De koers van Daimler bijvoorbeeld daalde in de afgelopen maand met meer dan 12%.

Toch zijn problemen vaak snel over. Immers afgelopen week steeg de koers met 7,7% waarmee de winst in 2013 uitkomt op een nette 12,5%.

De zorgen of de Amerikaanse bank opkopen van staatsleningen gaat verminderen heeft geen direct effect voor Europa. Men zou zelfs kunnen stellen integendeel. Immers de stopzetting van de QE geeft aan dat de Amerikaanse economie aantrekt. En dat is goed nieuws voor de Europese bedrijven die dan wellicht meer kunnen exporteren. Een tweede probleem wat de markten beheerste is de afzwakkende groei in China. Dat is iets waar de belegger zich wel zorgen over kan maken. Immers veel en met name Duitse bedrijven behalen forse omzetten uit China. En minder omzet levert minder winst dus een lagere aandelenkoers op. Vooral de Duitse autoaandelen zijn daar het slachtoffer van. De koers van Daimler bijvoorbeeld daalde in de afgelopen maand met meer dan 12%. Toch zijn problemen vaak snel over. Immers afgelopen week steeg de koers met 7,7% waarmee de winst in 2013 uitkomt op een nette 12,5%.