Ten opzichte van mei was er sprake van een stijging in het ontleend bedrag met 48%, want in de maand voordien werd er door de Spaanse banken bij de ECB maar 85,60 miljard euro ontleend.

De cijfers zijn afkomstig van de Spaanse centrale bank. De Spaanse banken hebben het duidelijk moeilijker dan de banken uit andere Europese landen, want het totaal ontleend bedrag bij de ECB daalde vorige maand met 4% tot 496,60 miljard euro.

De Spaanse banken zijn er in de afgelopen twee maanden niet meer in geslaagd om obligaties geplaatst te krijgen bij de beleggers.

Die vrezen namelijk dat de Spaanse staat vroeg of laat niet meer aan haar verplichtingen zal kunnen voldoen. Als gevolg van die vrees is de spread tussen Duitse en Spaanse overheidsobligaties gestegen tot 200 basispunten, waar dat nog maar 59 basispunten was bij de start van het jaar.

Ten opzichte van mei was er sprake van een stijging in het ontleend bedrag met 48%, want in de maand voordien werd er door de Spaanse banken bij de ECB maar 85,60 miljard euro ontleend. De cijfers zijn afkomstig van de Spaanse centrale bank. De Spaanse banken hebben het duidelijk moeilijker dan de banken uit andere Europese landen, want het totaal ontleend bedrag bij de ECB daalde vorige maand met 4% tot 496,60 miljard euro. De Spaanse banken zijn er in de afgelopen twee maanden niet meer in geslaagd om obligaties geplaatst te krijgen bij de beleggers. Die vrezen namelijk dat de Spaanse staat vroeg of laat niet meer aan haar verplichtingen zal kunnen voldoen. Als gevolg van die vrees is de spread tussen Duitse en Spaanse overheidsobligaties gestegen tot 200 basispunten, waar dat nog maar 59 basispunten was bij de start van het jaar.