Ondanks dat is volgens The Economist de munt 12% te duur. Dat stelt het Engelse blad niet op basis van een terugkeer van de angst om het uiteenvallen van Europa maar op basis van een hele simpele methodiek de BigMac-index.

Gelijk

Wie waar ook ter wereld een Big Mac bestelt bij een vestiging van McDonald's krijgt altijd eenzelfde product. Wat is er dan simpeler om te kijken hoeveel dit broodje hamburger in een land kost en dat te vergelijken met de prijs in de Verenigde Staten. Op basis hiervan kan men de juiste wisselkoers berekenen.

Een Big Mac kost in de VS $ 4,37. In Europa is dat gemiddeld € 3,61. Hieruit komt een wisselkoers van 1,21. Versus de huidige koers derhalve 12% overgewaardeerd. Natuurlijk bestaat er volgens Wilfried Steentjes nogal wat kritiek op deze manier van berekenen. Wat niet wordt meegenomen zijn bijvoorbeeld de loonkosten.

Daarnaast wordt ook geen rekening gehouden met de locale belastingen. Maar al te wetenschappelijk moet de methodiek ook niet worden benaderd.

Ondanks dat is volgens The Economist de munt 12% te duur. Dat stelt het Engelse blad niet op basis van een terugkeer van de angst om het uiteenvallen van Europa maar op basis van een hele simpele methodiek de BigMac-index. Gelijk Wie waar ook ter wereld een Big Mac bestelt bij een vestiging van McDonald's krijgt altijd eenzelfde product. Wat is er dan simpeler om te kijken hoeveel dit broodje hamburger in een land kost en dat te vergelijken met de prijs in de Verenigde Staten. Op basis hiervan kan men de juiste wisselkoers berekenen. Een Big Mac kost in de VS $ 4,37. In Europa is dat gemiddeld € 3,61. Hieruit komt een wisselkoers van 1,21. Versus de huidige koers derhalve 12% overgewaardeerd. Natuurlijk bestaat er volgens Wilfried Steentjes nogal wat kritiek op deze manier van berekenen. Wat niet wordt meegenomen zijn bijvoorbeeld de loonkosten. Daarnaast wordt ook geen rekening gehouden met de locale belastingen. Maar al te wetenschappelijk moet de methodiek ook niet worden benaderd.