Beleggers kijken zowel naar FED als naar ECB, wie gaat eerst ageren?

Eigenlijk verwacht niemand dat de Europese Centrale Bank straks haar basisrente gaat verlagen, maar toch zal met bijzondere aandacht worden uitgekeken naar de begeleidende speech die voorzitter Mario Draghi van de ECB na afloop van de meeting zal geven.

Algemeen wordt namelijk verwacht dat de Europese Centrale Bank binnen enkele weken de basisrente daadwerkelijk gaat verlagen, mogelijk in reactie op op de uitslag van de Griekse verkiezingen die op 17 juni plaatsvinden. In theorie kan de ECB haar basisrente nog met een vol procent verlagen.

Janet Yellen aan het woord

Maar ook de Amerikaanse centrale bank is vandaag aan het woord, eerst met de publicatie vanmiddag van haar beige book en daarna met de toespraak die vice-voorzitter Janet Yellen in Boston gaat geven. Mogelijk gaat Yellen iets zeggen over extra stimulerende maatregelen.

De financiële markten rekenen in ieder geval op actie van de centrale banken, de vraag is alleen wie eerst gaat ageren. Bij RBS is senior treasury strateeg John Briggs van mening dat een verlenging van Operation Twist al in de Amerikaanse obligatiekoersen verrekend zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content