Schijn bedriegt

Maar volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen is het schijn dat bedriegt, want onder de oppervlakte dreigt een immense Amerikaanse schuldenput.

Onder president Obama is die put nog wat harder gaan stinken: de nationale schuld steeg met maar liefst 5 biljoen dollar tot 15,6 biljoen dollar.

Dat is een schuld per gezin in de VS van bijna 42.000 dollar en staat gelijk aan het jaarlijkse BBP. En dan hebben we het hier enkel over de huidige schuldenberg. De toekomstige schulden (inclusief medische en sociale verplichtingen) zitten vandaag al op 190.000 per Amerikaan, wat gelijk staat aan +875 procent van het BBP!

Toekomst voor de VS ziet er roetzwart uit

Het zijn hallucinante bedragen. De lichte economische verbetering staat dus in verschil contrast met wat de toekomst in petto heeft voor de VS. Men kan zich zelf afvragen waarom de ongeziene monetair stimulans -- een verdrievoudiging van de balans van de centrale bank en een jarenlange nulrente -- amper effect heeft op de economie.

Vergis u niet, zo stelt Pantelis: de VS zit met de grootste problemen. Het enige voordeel dat ze nu nog hebben een ongelimiteerde monetaire drukpers. We vrezen echter dat ongelimiteerd niet gelijk staat aan oneindig. Beleggers in Amerikaanse staatsobligaties in portefeuille spelen volgens Pantelis daarom met vuur.

Schijn bedriegt Maar volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen is het schijn dat bedriegt, want onder de oppervlakte dreigt een immense Amerikaanse schuldenput. Onder president Obama is die put nog wat harder gaan stinken: de nationale schuld steeg met maar liefst 5 biljoen dollar tot 15,6 biljoen dollar. Dat is een schuld per gezin in de VS van bijna 42.000 dollar en staat gelijk aan het jaarlijkse BBP. En dan hebben we het hier enkel over de huidige schuldenberg. De toekomstige schulden (inclusief medische en sociale verplichtingen) zitten vandaag al op 190.000 per Amerikaan, wat gelijk staat aan +875 procent van het BBP! Toekomst voor de VS ziet er roetzwart uit Het zijn hallucinante bedragen. De lichte economische verbetering staat dus in verschil contrast met wat de toekomst in petto heeft voor de VS. Men kan zich zelf afvragen waarom de ongeziene monetair stimulans -- een verdrievoudiging van de balans van de centrale bank en een jarenlange nulrente -- amper effect heeft op de economie. Vergis u niet, zo stelt Pantelis: de VS zit met de grootste problemen. Het enige voordeel dat ze nu nog hebben een ongelimiteerde monetaire drukpers. We vrezen echter dat ongelimiteerd niet gelijk staat aan oneindig. Beleggers in Amerikaanse staatsobligaties in portefeuille spelen volgens Pantelis daarom met vuur.