Morningstar's fund flow data laat zien, dat februari een netto positieve instroom kende waarbij beleggers meer dan EUR 15 miljard aan nieuw kapitaal in Europese beleggingsfondsen investeerden.

Vastrentende fondsen namen daarvan het merendeel voor hun rekening met een inflow van meer dan EUR 12,5 miljard. Daarmee noteerde deze vermogensklasse de grootste instroom sinds augustus 2010. Aandelenfondsen zagen daarentegen een bescheiden uitstroom van beleggersgeld. Money market fondsen verloren EUR 13 miljard.

Belangrijkste conclusies van Morningstar's onderzoek naar fund flows in februari:

-Fixed income fondsen zijn de grote winnaars. Ze trokken EUR 12,5 miljard vers beleggerskapitaal aan en dat is de grootste instroom voor deze vermogensklasse sinds augustus 2010.

-Beleggingsfondsen met de focus op bedrijfsobligaties domineerden de instroom bij obligatiefondsen. Fondsen in de Morningstar-categorie 'Euro Corporate Bond' zagen de grootste inflow, gevolgd door door diverse high yield categorieën.

-Pimco, M&G en AllianceBernstein profiteerden het meest van de kapitaalstroom naar obligatiefondsen.

-Fixed term obligatiefondsen die in Italië worden verkocht zagen een grote instroom.

-Allocation en Convertible fondsen waren eveneens populair. Fondsen in converteerbare obligaties genoten voor het eerst van een instroom sinds april 2011. M&G Optimal Income voerde alle mixfondsen aan met EUR 501 miljoen aan nieuw vermogen.

-Aandelenfondsen zagen een netto uitstroom van EUR 189 miljoen aan beleggersgeld en keren daarmee terug naar een langetermijntrend van outflows. In het bijzonder fondsen die beleggen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waren weinig in trek.

-Money market fondsen boekten ook een aanzienlijke uitstroom en gaven gedurende de maand zo'n EUR 13 miljard op.

Beleggers worden meer selectief

Dan Lefkovitz van Morningstar's team van Europese fondsanalisten zegt over deze ontwikkelingen: "Waar Europese beleggers in januari nog geld in alle type fondsen investeerden, waren ze in februari meer selectief. Terwijl aandelenfondsen een outflow boekten, zagen fixed income fondsen hun grootste instroom sinds januari 2010, aangevoerd door bedrijfsobligatiefondsen. Beleggers hebben duidelijk honger naar rendement en vinden de balans van ondernemingen gezonder dan die van Westerse overheden."

Morningstar's fund flow data laat zien, dat februari een netto positieve instroom kende waarbij beleggers meer dan EUR 15 miljard aan nieuw kapitaal in Europese beleggingsfondsen investeerden. Vastrentende fondsen namen daarvan het merendeel voor hun rekening met een inflow van meer dan EUR 12,5 miljard. Daarmee noteerde deze vermogensklasse de grootste instroom sinds augustus 2010. Aandelenfondsen zagen daarentegen een bescheiden uitstroom van beleggersgeld. Money market fondsen verloren EUR 13 miljard.Belangrijkste conclusies van Morningstar's onderzoek naar fund flows in februari: -Fixed income fondsen zijn de grote winnaars. Ze trokken EUR 12,5 miljard vers beleggerskapitaal aan en dat is de grootste instroom voor deze vermogensklasse sinds augustus 2010. -Beleggingsfondsen met de focus op bedrijfsobligaties domineerden de instroom bij obligatiefondsen. Fondsen in de Morningstar-categorie 'Euro Corporate Bond' zagen de grootste inflow, gevolgd door door diverse high yield categorieën. -Pimco, M&G en AllianceBernstein profiteerden het meest van de kapitaalstroom naar obligatiefondsen. -Fixed term obligatiefondsen die in Italië worden verkocht zagen een grote instroom. -Allocation en Convertible fondsen waren eveneens populair. Fondsen in converteerbare obligaties genoten voor het eerst van een instroom sinds april 2011. M&G Optimal Income voerde alle mixfondsen aan met EUR 501 miljoen aan nieuw vermogen. -Aandelenfondsen zagen een netto uitstroom van EUR 189 miljoen aan beleggersgeld en keren daarmee terug naar een langetermijntrend van outflows. In het bijzonder fondsen die beleggen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waren weinig in trek. -Money market fondsen boekten ook een aanzienlijke uitstroom en gaven gedurende de maand zo'n EUR 13 miljard op.Beleggers worden meer selectief Dan Lefkovitz van Morningstar's team van Europese fondsanalisten zegt over deze ontwikkelingen: "Waar Europese beleggers in januari nog geld in alle type fondsen investeerden, waren ze in februari meer selectief. Terwijl aandelenfondsen een outflow boekten, zagen fixed income fondsen hun grootste instroom sinds januari 2010, aangevoerd door bedrijfsobligatiefondsen. Beleggers hebben duidelijk honger naar rendement en vinden de balans van ondernemingen gezonder dan die van Westerse overheden."