Meer risicovolle activa zoals aandelen en grondstoffen krijgen het dan wat moeilijker en men gaat dan ook weer naarstig op zoek naar veilige havens.

Die vindt men traditioneel in de obligatiemarkten van de VS en de kern landen van Europa met natuurlijk op kop Duitsland, met als gevolg dat de rente daar daalt. Risicoavers betekent voor beleggers ook vaak meer voorzichtigheid op de perifere landen met als gevolg dat de rente daar stijgt.

Spaanse rente opnieuw onder druk

De afgelopen dagen stond vooral de Spaanse rente onder opwaardse druk en daar zijn de tegenvallende economische cijfers en de downgrade van Spanje door S&P volgens Gijsels niet vreemd aan.

Met nogal wat risico's op de tafel is de kans groot dat de markt de komende weken en maanden risico avers blijft en dat de huidge trends in de rentes en eigenlijk in alle activaklassen zich nog een tijdje zouden kunnen verder zettten.

In de komende week zal uiteraard de evolutie van de rente in Spanje en in Italië nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Wanneer de rente op de 10-jarige staatsobligaties opnieuw door het plafond vliegt, zal de Europese Centrale Bank weinig andere keuzemogelijkheden hebben dan opnieuw tussenbeide te komen. Op welke manier dat gaat gebeuren, is voorlopig onduidelijk.

Meer risicovolle activa zoals aandelen en grondstoffen krijgen het dan wat moeilijker en men gaat dan ook weer naarstig op zoek naar veilige havens. Die vindt men traditioneel in de obligatiemarkten van de VS en de kern landen van Europa met natuurlijk op kop Duitsland, met als gevolg dat de rente daar daalt. Risicoavers betekent voor beleggers ook vaak meer voorzichtigheid op de perifere landen met als gevolg dat de rente daar stijgt. Spaanse rente opnieuw onder druk De afgelopen dagen stond vooral de Spaanse rente onder opwaardse druk en daar zijn de tegenvallende economische cijfers en de downgrade van Spanje door S&P volgens Gijsels niet vreemd aan. Met nogal wat risico's op de tafel is de kans groot dat de markt de komende weken en maanden risico avers blijft en dat de huidge trends in de rentes en eigenlijk in alle activaklassen zich nog een tijdje zouden kunnen verder zettten. In de komende week zal uiteraard de evolutie van de rente in Spanje en in Italië nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Wanneer de rente op de 10-jarige staatsobligaties opnieuw door het plafond vliegt, zal de Europese Centrale Bank weinig andere keuzemogelijkheden hebben dan opnieuw tussenbeide te komen. Op welke manier dat gaat gebeuren, is voorlopig onduidelijk.