Erik Joly

‘Belegger kan best wat winst veiligstellen’

Erik Joly Hoofdstrateeg bij ABN AMRO

Na een paar relatief rustige weken op de markten, denkt ABN AMRO-hoofdstrateeg Erik Joly dat een belegger best wat winst kan veiligstellen. “Griekenland en het referendum over een Brexit kunnen de gemoederen zo weer verhitten.”

Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over een actueel thema. Vandaag: Erik Joly, hoofdstrateeg bij ABN AMRO.

De Bel20 boekte negen winstdagen op rij. Zijn de beurzen in rustiger vaarwater gekomen en is het kwestie van tijd voor het verlies sinds begin dit jaar, nu nog op zo’n 5 procent, van de tabellen is geveegd? Of ziet u het eerder als een korte periode van windstilte voor de volgende storm opsteekt?

De markten zullen wellicht opnieuw nerveuzer worden naarmate het referendum over de Brexit nadert”

Erik Joly: “Dat de Bel20, en bij uitbreiding de meeste andere beurzen, sinds een tweetal maanden mooie prestaties neerzetten, heeft verschillende oorzaken. In eerste instantie is er een einde gekomen aan de ongebreidelde val van de olieprijs. De prijs voor het zwarte goud ging zelfs meer dan vijftig procent hoger ten opzichte van het dieptepunt in januari. In het kielzog van olie schoten ook de prijzen van de meeste andere grondstoffen de hoogte in. Deze evolutie is toe te schrijven aan de betere gang van zaken in China. De markt schat de kansen op een zogenaamde “harde landing” momenteel weer lager in. Tegelijkertijd blijken ook de bedrijfsresultaten tot nu mee te vallen en stabiliseert de situatie in de groeilanden. Maar het zou te kort door de bocht zijn om te stellen dat de volatiliteit hiermee van het schouwtoneel is verdwenen is. Zo zullen de markten wellicht opnieuw nerveuzer worden naarmate het referendum over de Brexit nadert. En ook de situatie in Griekenland kan plots de gemoederen zo weer verhitten. Op zeer korte termijn kan het aangewezen zijn wat winsten op de beurs veilig te stellen. Het is immers zeer hard gegaan.”

Volgens de jongste data blijft de economie van de eurozone ter plaatse trappelen. Verwacht u nog een versnelling in de groei later dit jaar? Welke factoren zullen wellicht bepalen welke richting we uitgaan?

Joly: “De meest recente data bevestigen de trend die al een tijdje waarneembaar is, namelijk die van een stagnerende economie in de eurozone. Desondanks gaan we voor de komende kwartalen uit van een gematigde groei van de economie. De lage(re) olieprijs en de soepelere kredietverstrekking door de banken kunnen de binnenlandse vraag de komende maanden ondersteunen. En ook het soepel monetair beleid evenals bepaalde fiscale maatregelen die her en der worden getroffen, moeten voor de nodige steun zorgen.”

Eurostat berekende dat de Belgische staatsschuld is oplopen tot 434 miljard euro of 106 procent van het bruto binnenlands product. Moeten we die schuldenberg dringend eerst aanpakken of dienen zich andere prioriteiten aan?

Uiteraard blijven de sanering van de overheidsfinanciën evenals het doorvoeren van een aantal structurele hervormingen van kapitaal belang

Joly: “Ons land kampt op dit ogenblik vooral met een imagoprobleem. De aanslagen van 22 maart en de daaropvolgende, weinig gesmaakte, staking door de luchtverkeersleiders maken dat we internationaal de wind van voren krijgen. Op korte termijn moet dan ook dringend werk worden gemaakt van het herstel van het gedeukte imago willen we vermijden dat buitenlandse klanten en ondernemingen ons land in de toekomst links laten liggen. Maar uiteraard blijven de sanering van de overheidsfinanciën evenals het doorvoeren van een aantal structurele hervormingen van kapitaal belang. Dat moet immers de groei van de economie op lange termijn ondersteunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content