De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Er zijn mensen die hun beleggingen beheren alsof ze kinderen zijn die zoveel mogelijk loombandjes in alle kleuren willen verzamelen... Het ene moment kopen ze een beleggingsfonds uit een beleggingsmagazine. Om wat later ook te beleggen in de top-10 aanbevelingen van een goeroe.

Als ze niet uitkijken, dan hebben deze verzamelaars, voor dat ze het zelf beseffen, een onsamenhangende wirwar aan beleggingen zonder strategie. En als je niet uitkijkt, zijn deze beleggingen ook nog eens dezelfde soort beleggingen.

Spreiding

Sommige mensen denken dat ze een goede spreiding hebben in hun portefeuille omdat ze in vijftien of twintig aandelen of obligatie beleggingsfondsen beleggen. Maar let op: verschillende beleggingsfondsen kunnen uiteindelijk toch eenzelfde beleggingsfilosofie, -strategie of -invulling hebben. En dat verschil zie je niet zomaar aan de andere naam die het fonds heeft.

Denk eraan, je bent geen verzamelaar. Je bent een belegger.

Wanneer dan het ene beleggingsfonds in waarde daalt, daalt ook de koers van de andere beleggingsfondsen met eenzelfde strategie en grotendeels dezelfde invulling net zo hard.

Meer fondsen betekent trouwens ook nog eens meer kosten. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd en de problemen die gepaard gaan met het proberen overzicht te bewaren over deze wirwar.

Denk eraan, je bent geen verzamelaar. Je bent een belegger. Je wil een gebalanceerde samenstelling van fondsen in je portefeuille zodat je je (financiële) doelstellingen realiseert.

Risico's

Hetzelfde geldt voor risico's. Als je niet weet waarin je belegt, weet je ook niet hoe risicovol je bezig bent. Voldoende, en niet teveel maar vooral een JUISTE spreiding zorgt ervoor dat de samenstelling van je beleggingen je niet onbedoeld blootstelt aan meer risico dan je eigenlijk kan lopen.

Vergelijk de doorsnee beleggingsbladen en magazines, die je ongetwijfeld op je tafel hebt liggen of in je mailbox zitten, tips op websites, lijstjes van goeroes eens. Ze kunnen een belangrijke rol in je leven spelen en helpen je waar nodig als je weet welke kant jij op wil en wat je doelstellingen zijn. Die tips kunnen echt waardevol zijn. Maar eigenlijk zijn het gewoon tips, want ze weten absoluut niets van jou.

De beste beleggingen zijn die beleggingen die afgestemd zijn op jouw eigen wensen en doelstellingen. Daar moet je eerst zelf een goed beeld van hebben en dan pas kun je op zoek gaan naar de voor jou beste beleggingsoplossingen! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Er zijn mensen die hun beleggingen beheren alsof ze kinderen zijn die zoveel mogelijk loombandjes in alle kleuren willen verzamelen... Het ene moment kopen ze een beleggingsfonds uit een beleggingsmagazine. Om wat later ook te beleggen in de top-10 aanbevelingen van een goeroe. Als ze niet uitkijken, dan hebben deze verzamelaars, voor dat ze het zelf beseffen, een onsamenhangende wirwar aan beleggingen zonder strategie. En als je niet uitkijkt, zijn deze beleggingen ook nog eens dezelfde soort beleggingen. SpreidingSommige mensen denken dat ze een goede spreiding hebben in hun portefeuille omdat ze in vijftien of twintig aandelen of obligatie beleggingsfondsen beleggen. Maar let op: verschillende beleggingsfondsen kunnen uiteindelijk toch eenzelfde beleggingsfilosofie, -strategie of -invulling hebben. En dat verschil zie je niet zomaar aan de andere naam die het fonds heeft. Wanneer dan het ene beleggingsfonds in waarde daalt, daalt ook de koers van de andere beleggingsfondsen met eenzelfde strategie en grotendeels dezelfde invulling net zo hard.Meer fondsen betekent trouwens ook nog eens meer kosten. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd en de problemen die gepaard gaan met het proberen overzicht te bewaren over deze wirwar.Denk eraan, je bent geen verzamelaar. Je bent een belegger. Je wil een gebalanceerde samenstelling van fondsen in je portefeuille zodat je je (financiële) doelstellingen realiseert.Hetzelfde geldt voor risico's. Als je niet weet waarin je belegt, weet je ook niet hoe risicovol je bezig bent. Voldoende, en niet teveel maar vooral een JUISTE spreiding zorgt ervoor dat de samenstelling van je beleggingen je niet onbedoeld blootstelt aan meer risico dan je eigenlijk kan lopen.Vergelijk de doorsnee beleggingsbladen en magazines, die je ongetwijfeld op je tafel hebt liggen of in je mailbox zitten, tips op websites, lijstjes van goeroes eens. Ze kunnen een belangrijke rol in je leven spelen en helpen je waar nodig als je weet welke kant jij op wil en wat je doelstellingen zijn. Die tips kunnen echt waardevol zijn. Maar eigenlijk zijn het gewoon tips, want ze weten absoluut niets van jou. De beste beleggingen zijn die beleggingen die afgestemd zijn op jouw eigen wensen en doelstellingen. Daar moet je eerst zelf een goed beeld van hebben en dan pas kun je op zoek gaan naar de voor jou beste beleggingsoplossingen! (RvB)