Beleggen is hard werken: drie tips van drie bekende beursexperts

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Als onze columnist Jan Longeval zich laat inspireren door George Soros, de man die in 1992 de Bank of England op de knieën kreeg, dan zijn Warren Buffett en Ray Dalio de grote voorbeelden van Pierre Huylenbroeck. We verzamelden tips van Buffett, Dalio en van Huylenbroeck zelf, die de jongste jaren twee boeken volschreef met concreet beleggingsadvies.

Pierre Huylenbroeck: “Meer te winnen dan te verliezen met aandelen”

Pierre Huylenbroeck is de uitgever van Mister Market Magazine, een blad voor beleggers. Hij schreef vanuit die hoedanigheid twee boeken voor beleggers: “Iedereen belegger” en “Onsterfelijk beursadvies”. Gevraagd naar zijn ultieme tip voor beleggers antwoordt Huylenbroeck: “Spaar voor de lange termijn met aandelen”

“Laat aandelen vooral niet links liggen”, gaat hij verder. “Je kan slechts 100 procent van een belegging in aandelen verliezen, terwijl je onbeperkt kan winnen. Je moet die asymmetrie van de beurs in uw voordeel gebruiken. De extreme winsten zijn altijd groter dan de extreme verliezen. Belangrijk daarbij is dat je de winnaars bijhoudt en de verliezers verkoopt. Beleggers verkopen hun winnaars vaak te snel en houden de verliezers te lang bij, maar dat is zoals een tuinier de bloemen zou wieden en het onkruid zou besproeien.”

Huylenbroeck predikt niet enkel geduld, maar ook discipline. In Iedereen Belegger geeft Huylenbroeck een inkijk in zijn eigen systeem en zijn eigen beleggingsregels. Als hij een aandeel wil kopen, verplicht hij zichzelf drie maanden te wachten. Hij staat zich zelf ook maar toe één aandeel per maand te kopen. Zo spreidt hij zijn aankopen in de tijd. Als een aandeel in zijn portefeuille verdubbelt in waarde, verkoopt hij de helft van zijn positie. Zo vermijdt hij dat één aandeel te zwaar gaat wegen in de portefeuille.

Ray Dalio: “Begin er gewoon aan en leer van je fouten”

In de zomer van 2018 vroeg de Amerikaanse televisiezender CNBC de meest succesvolle hefboomfondsenmanager aller tijden Ray Dalio om zijn beste advies voor beleggers. “Begin er gewoon aan”, luidde het antwoord. “Speel het spel en leer gaandeweg van je fouten.” Het belangrijkste levensmotto van Dalio is een soort van wiskundige formule: pijn + reflectie = vooruitgang.

Het helpt om jong te beginnen. Dalio kocht zijn eerste aandeel toen hij 12 jaar was. Hij studeerde af aan Harvard Business School als twintiger en lanceerde als 26-jarige Bridgewater Associates vanuit zijn tweeslaapkamerappartement in New York. Vandaag is Bridgewater ‘s werelds grootste hefboomfonds, met ongeveer 160 miljard dollar vermogen in beheer.

Dalio wordt 70 jaar in augustus en hij bevindt zich momenteel in een fase van zijn leven dat hij kennis wil doorgeven. Hij schreef in de loop van zijn leven een lange lijst met regels en principes neer voor beleggen, leiderschap en management, die in 2017 gebundeld werden in een boek van 600 pagina’s Principles: Life & Work.

Een van die principes is dat beleggers een logboek moeten bijhouden. Dalio begon als twintiger op te schrijven waarom hij bepaalde aandelen kocht of verkocht. “Ik deed dat om de uitkomst te kunnen vergelijken met mijn verwachtingen en vooral om uit te zoeken waarom iets anders uitdraaide dan ik had verwacht.” Het is een tip die wel vaker herhaald wordt. Beleggers hebben de neiging om vooral hun lucratieve beleggingen te onthouden en hun mislukkingen te vergeten.

Warren Buffett: “Wie de laagste kosten betaalt, wint”

Warren Buffett schrijft elk jaar een brief aan de aandeelhouders van zijn holding. Alle brieven sinds 1977 staan op de website van Berkshire Hathaway en bulken van de tips voor beleggers. We lichten er eentje uit de brief van 2016.

“Als de actieve beleggers (groep A) en de beleggers die niets doen (groep B) het totale universum van beleggers uitmaken, dan kunnen we zeggen dat als groep B gedoemd is om gemiddelde resultaten te halen voor kosten, dat groep A dat ook is. De groep die de laagste kosten betaalt, zal winnen”, schreef Buffett in zijn op twee na laatste brief aan de aandeelhouders. “En als groep A exuberante kosten betaalt, dan zal de tekortkoming substantieel zijn. Er zullen natuurlijk enkele vaardige individuen zijn die hoogstwaarschijnlijk de beurs zullen kloppen over lange periodes. In de loop van mijn leven heb ik echter slechts een tiental professionele beleggers geïdentificeerd, ofzo, van wie ik verwacht dat ze dit zouden kunnen.”

Buffett trekt van leer tegen de hoge kosten die de meeste vermogensbeheerders aanrekenen, vooral de beheerders van hefboomfondsen en fondsen die in andere fondsen investeren (dakfondsen) krijgen er van langs. Hij sluit uiteindelijk af: “Als duizenden miljarden dollars beheerd worden door Wall Streeters die hoge kosten aanrekenen, zullen het doorgaans de beheerders zijn die buitensporige winsten oogsten, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers zouden het moeten houden bij fondsen met lage kosten die de beursindex volgen. Als er ooit een standbeeld moet opgericht worden voor de persoon die het meest gedaan heeft voor Amerikaanse beleggers, dan zou de keuze zonder twijfel op Jack Bogle (die begin dit jaar het leven liet, nvdr) moeten vallen. Decennialang heeft hij beleggers aangemoedigd om in ultralagekostenindexfondsen te investeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content