Toch blijft het risico bestaan dat beleggers uit de lira stappen als de angst hun weer om het hart slaat. Zo blijft de politieke situatie een belangrijke factor met o.a. het risico op een escalatie van de burgeroorlog in Syrië.

De afgelopen 10 jaar beleefden de beleggers volgens Belfius Bank weinig plezier aan de Turkse lira - de munt verloor meer dan 30 % van haar waarde tegenover de euro - maar sinds 1 januari zien we een herstel van 5 %. Alhoewel de vooruitzichten positief zijn, kan het risico op een daling van de Turkse lira niet helemaal uitgesloten worden.

Bij extreme stress op de financiële markten kan het Turkse evenwicht immers snel kantelen en krijgt het land het moeilijk om zijn schulden te financieren.

Vergeten we niet dat 50 % van het tekort op lopende rekening gefinancierd wordt op korte termijn.

Beleggen in een obligatie in Turkse lira is volgens Belfius Bank aantrekkelijk omwille van het mooie rendement. De fundamenten van Turkije zijn duidelijk verbeterd.

Of de Turkse lira de komende jaren zijn waarde zal bewaren, is onzeker. Uitgiftes in deze munt zijn dan ook aangewezen voor de dynamische klanten. Beperkt het gewicht tot maximaal 2 à 3 % van uw obligatieportefeuille.

Toch blijft het risico bestaan dat beleggers uit de lira stappen als de angst hun weer om het hart slaat. Zo blijft de politieke situatie een belangrijke factor met o.a. het risico op een escalatie van de burgeroorlog in Syrië. De afgelopen 10 jaar beleefden de beleggers volgens Belfius Bank weinig plezier aan de Turkse lira - de munt verloor meer dan 30 % van haar waarde tegenover de euro - maar sinds 1 januari zien we een herstel van 5 %. Alhoewel de vooruitzichten positief zijn, kan het risico op een daling van de Turkse lira niet helemaal uitgesloten worden. Bij extreme stress op de financiële markten kan het Turkse evenwicht immers snel kantelen en krijgt het land het moeilijk om zijn schulden te financieren. Vergeten we niet dat 50 % van het tekort op lopende rekening gefinancierd wordt op korte termijn. Beleggen in een obligatie in Turkse lira is volgens Belfius Bank aantrekkelijk omwille van het mooie rendement. De fundamenten van Turkije zijn duidelijk verbeterd. Of de Turkse lira de komende jaren zijn waarde zal bewaren, is onzeker. Uitgiftes in deze munt zijn dan ook aangewezen voor de dynamische klanten. Beperkt het gewicht tot maximaal 2 à 3 % van uw obligatieportefeuille.