Assistentiewoningen worden door sommigen als het nieuwe goud op de vastgoedmarkt gezien. Het zijn seniorenflats voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar desgewenst een beroep kunnen doen op een uitgebreid dienstenpakket. Dat bestaat uit poetshulp, thuisverpleging, warme maaltijden, een boodschappenservice, haarverzorging, enzovoort.

Bewoners kunnen er bovendien terugvallen op een permanente crisis- en overbruggingszorg. Die garandeert eveneens dat ouderen zo lang mogelijk autonoom kunnen blijven wonen. De vraag naar deze nieuwe woonvorm is alvast groot: tegen 2020 zal één Belg op vier ouder zijn dan 65 jaar, en er wordt verwacht dat 97 procent van deze senioren onafhankelijk zal willen leven.

Erkenning door overheid

De onafhankelijkheid wordt ook gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Sinds 2012 bestaat een concrete wetgeving die een aantal voorwaarden oplegt voor assistentiewoningen. Ze moeten voldoen aan bepaalde administratieve regels, een crisis- en overbruggingszorg garanderen en een wekelijks bezoek van een woonassistent voorzien. De vereiste minimumoppervlakte (exclusief sanitair gedeelte) bedraagt veertig vierkante meter.

Weet wel dat deze voorwaarden enkel gelden voor erkende assistentiewoningen, terwijl zo'n erkenning niet verplicht is. Wie wil investeren in een dergelijke woonvorm, doet er dus goed aan om vooraf te controleren of de flat wel deel uitmaakt van een groep van assistentiewoningen die erkend is door de Vlaamse overheid. In dat geval geniet je overigens ook een verlaagd btw-tarief van 12 procent.

Bijkomende voorwaarden

Aan het verminderde btw-tarief hangen - naast de erkenning - nog een paar bijkomende voorwaarden vast. Het appartement moet gedurende minstens 15 jaar aangewend worden als assistentiewoning. Bovendien moet je als koper de flat ter beschikking stellen aan een erkende beheerder van een groep van assistentiewoningen. Dat kan door die te verhuren tot wanneer je zelf bewoner wordt.

Door te beleggen in een assistentiewoning, investeer je dus nu al in je eigen toekomst. Je zal later niet afhankelijk zijn van hoge huurprijzen of van lange wachtlijsten. Bovendien is het sowieso aangenamer om je oude dag te slijten in een stekje van jezelf. En tot het zover is, geniet je huurinkomsten op je investering.(RVE)

Assistentiewoningen worden door sommigen als het nieuwe goud op de vastgoedmarkt gezien. Het zijn seniorenflats voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar desgewenst een beroep kunnen doen op een uitgebreid dienstenpakket. Dat bestaat uit poetshulp, thuisverpleging, warme maaltijden, een boodschappenservice, haarverzorging, enzovoort. Bewoners kunnen er bovendien terugvallen op een permanente crisis- en overbruggingszorg. Die garandeert eveneens dat ouderen zo lang mogelijk autonoom kunnen blijven wonen. De vraag naar deze nieuwe woonvorm is alvast groot: tegen 2020 zal één Belg op vier ouder zijn dan 65 jaar, en er wordt verwacht dat 97 procent van deze senioren onafhankelijk zal willen leven. De onafhankelijkheid wordt ook gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Sinds 2012 bestaat een concrete wetgeving die een aantal voorwaarden oplegt voor assistentiewoningen. Ze moeten voldoen aan bepaalde administratieve regels, een crisis- en overbruggingszorg garanderen en een wekelijks bezoek van een woonassistent voorzien. De vereiste minimumoppervlakte (exclusief sanitair gedeelte) bedraagt veertig vierkante meter. Aan het verminderde btw-tarief hangen - naast de erkenning - nog een paar bijkomende voorwaarden vast. Het appartement moet gedurende minstens 15 jaar aangewend worden als assistentiewoning. Bovendien moet je als koper de flat ter beschikking stellen aan een erkende beheerder van een groep van assistentiewoningen. Dat kan door die te verhuren tot wanneer je zelf bewoner wordt. Door te beleggen in een assistentiewoning, investeer je dus nu al in je eigen toekomst. Je zal later niet afhankelijk zijn van hoge huurprijzen of van lange wachtlijsten. Bovendien is het sowieso aangenamer om je oude dag te slijten in een stekje van jezelf. En tot het zover is, geniet je huurinkomsten op je investering.(RVE)