Beleggen in fondsen zonder instapkosten

PHILIPPE DELVA "Fondsen zijn nog altijd de beste manier om rijkdom snel te diversifiëren."

De onlinefondsensupermarkt MeDirect heeft ruim 500 fondsen van een 60-tal fondsenhuizen in de aanbieding. Aan dat aanbod kon het met de Britse vermogensbeheerder FundSmith in juni nog een grote naam toevoegen.

MeDirect betrad de Belgische markt in 2013 met een Maltese banklicentie. Sinds 2015 heeft de bank een Belgische bankvergunning, waardoor het geld op de spaarrekeningen gedekt is door de Belgische depositobescherming. Bij een faillissement van een bank zorgt dat mechanisme ervoor dat de spaarders gegarandeerd tot 100.000 euro per persoon en per bank terug kunnen krijgen.

De internetbank zet vooral in op spaar- en termijnrekeningen én op beleggingsfondsen. Eind vorig jaar lanceerde MeDirect voor het eerst een gereglementeerde spaarrekening, met een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,8 procent. Tot december 2018 had de bank enkel niet-gereglementeerde spaarrekeningen in het gamma, met enkel een rente en zonder premie. Alleen de intresten van gereglementeerde spaarrekeningen zijn tot 980 euro vrijgesteld van roerende voorheffing.

In iets meer dan een half jaar groeide het bedrag op die gereglementeerde Fidelity Sparen-rekeningen tot boven een half miljard euro, stelt Philippe Delva, de CEO van MeDirect Belgium. “We bieden momenteel de hoogste rentevoet op de markt van spaarboekjes. We zijn er de voorbije twaalf maanden in geslaagd 10.000 nieuwe klanten aan te trekken. De groep telt nu 40.000 klanten in België.”

Nultarief

Volgens Philippe Delva oefent het fondsenaanbod de grootste aantrekkingskracht uit op de Belgische spaarders. “Fondsen zijn nog altijd de beste manier om rijkdom snel te diversifiëren.” De Belgische klanten van MeDirect stortten al 550 miljoen euro in beleggingsfondsen.

Sinds 1 juli rekent concurrent Deutsche Bank instapkosten aan voor beleggingen in fondsen. MeDirect handhaaft het nultarief voor 97 procent van de fondsen in zijn aanbod. Instapkosten duwen de beleggers enkele stappen achteruit. “Als een platform instapkosten aanrekent, zal het automatisch langer duren voor beleggers een positief rendement realiseren.”

Deutsche Bank weet haar beslissing aan de herziening van de Europese beleggersrichtlijn MiFID, die vergoedingen tussen vermogensbeheerders en financiële tussenpersonen aan banden legt. Omdat we geen beleggingsadvies geven, mogen wij nog altijd vergoedingen van de vermogensbeheerder aanvaarden voor de beleggingsproducten die zij beheren en die via ons bij de klanten worden geplaatst.”

Klant in drie minuten

Delva hoopt dan ook dat MeDirect kan profiteren van de koerswijziging van Deutsche Bank, en nieuwe klanten kan aantrekken.

MeDirect werkt ook volop aan de modernisering en de gebruiksvriendelijkheid van zijn platform. “Vanaf september moet iemand in drie minuten klant kunnen worden, zonder menselijke tussenkomst”, belooft Delva. Ook aan het fondsenaanbod blijft Delva werken. Met ruim 500 fondsen van een 60-tal fondsenhuizen mag het aanbod van MeDirect naast dat van andere fondsensupermarkten, zoals Deutsche Bank, Keytrade Bank en Binck Bank, staan.

MeDirect heeft onlangs een belangrijke overeenkomst getekend om het FundSmith International Equity Fund toe te voegen aan zijn aanbod. Delva: “Zij waren vragende partij om een distributieovereenkomst af te sluiten. Ze zochten een continentale oplossing, zodat hun klanten niet zouden lijden onder de brexit. De samenwerking is zeer snel tot stand gekomen.” Aan de ene kant komen er regelmatig nieuwe, succesvolle fondsen bij, terwijl fondsen met teleurstellende prestaties uit het aanbod verdwijnen.

Bij MeDirect kunnen twee soorten beleggers terecht. “Ofwel weet de klant wat hij wil – en dan kan hij gewoon zijn fonds naar keuze kopen – ofwel delegeert hij het beheer van zijn portefeuille aan ons door middel van een discretionair beheerscontract. De meeste klanten laten zich leiden in de richting van de geautomatiseerde modelportefeuilles met acht tot tien fondsen, die we in samenwerking met Morningstar hebben samengesteld.”

WAT IS FUNDSMITH?

FundSmith is in 2010 opgericht door Terry Smith. Het fondsenhuis is dus nog relatief jong, maar er zit wel een ervaren managementteam aan het stuur. Fundsmith International Equity Fund is het vlaggenschipfonds van de gelijknamige Britse vermogensbeheerder. Het is een internationaal aandelenfonds met een beheerd vermogen van bijna 20 miljard euro, het op een na grootste in het Verenigd Koninkrijk. Op jaarbasis haalde het fonds de afgelopen vijf jaar meer dan 19 procent rendement.

Terry Smith beheert het fonds al meer dan acht jaar. Zijn beleggingsfilosofie leunt aan bij die van Warren Buffett. Smith zoekt bedrijven van hoge kwaliteit, leiders in hun domein. Als hij die bedrijven heeft gevonden en hij moet er niet te veel voor betalen, koopt hij ze en verder doet hij niets meer. Hij houdt met andere woorden posities voor de zeer lange termijn bij. De omzet van het fonds bedraagt over het algemeen minder dan 10 procent over de laatste boekjaren. “We zijn op zoek naar bedrijven die aanzienlijke kasstromen genereren en waarvan het bedrijfsmodel voldoende bestand is tegen verandering, inclusief technologische innovatie. De portefeuille is met 27 lijnen zeer geconcentreerd. De grootste tien posities zijn samen goed voor bijna 50 procent van het vermogen in beheer, met namen als Facebook, Microsoft, Amadeus, Waters, Paypal, Philip Morris, Intuit, Novo Nordisk en Stryker.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content