Beleggen in 2023: doe het voor uzelf en de kinderen
22/12/22 om 13:08
Bijgewerkt om
16:13
De komende weken leggen we stap voor stap uit hoe u kunt beginnen met beleggen. Voor uzelf, voor uw kinderen of uw kleinkinderen. Altijd met de blik op de lange termijn. Wat zijn volgens specialisten de grote beleggingsthema's en trends voor de komende decennia? Wat zijn de favoriete aandelen van analisten voor de lange termijn? Welke vastgoed- en andere beleggingen zullen in tijden van stijgende rente en strengere duurzaamheidseisen hun waarde voor de lange termijn behouden of zelfs zien toenemen?
De renteklim zorgt voor tegenwind op de vastgoedmarkt, en dat kan een rem zetten op de waardeontwikkeling van vastgoedinvesteringen. Nog meer dan vroeger moet de vastgoedbelegger grondig zijn huiswerk maken. Welke vastgoedbeleggingen bieden het best weerstand tegen de gewijzigde condities?
Of u nu jong of oud bent, veel of weinig spaargeld heeft, er zijn altijd mogelijkheden om te beleggen. We zetten een aantal laagdrempelige opties op een rij voor de kleine en de iets grotere portemonnee.
Wie zijn de consumenten van morgen? Wat willen ze? Dat zijn fundamentele vragen voor beleggers die hun portefeuilles willen bijsturen volgens de nieuwe consumptiegewoontes.
De nieuwe vastgoedspeler Yally wil het verouderde Belgische woningpatrimonium verduurzamen en de huurmarkt professionaliseren. Toch hoeft de particuliere vastgoedbelegger niet te vrezen. "Er blijft een markt over voor de kleine verhuurder", zegt CEO Anneleen Desmyter.
Beleggen is een marathon van decennia en geen sprint van kwartalen. Om extra goed te presteren, doen beleggers er goed aan in te spelen op de relevante, toekomstgerichte trends en thema's voor de lange termijn. Trends ging na welke dat zijn en hoe ze die kunnen herkennen.
'Vandaag is het moeilijk om voorbij alle onzekerheid te kijken. Maar als de beursgeschiedenis ons één ding leert: uiteindelijk komt het altijd goed', zegt Ilse De Witte, redacteur Geld & Beurs.
We vroegen de Belgische analisten welke aandelen zij zouden kopen voor hun kinderen of kleinkinderen. Holdings als Ackermans, Sofina en GBL en bedrijven met een lange geschiedenis als Solvay staan bovenaan op hun favorietenlijsten voor de lange termijn.
Uit onderzoeken blijkt dat vrouwelijke beleggers over een langere periode gemiddeld betere rendementen halen dan mannelijke beleggers. Toch zijn vier op de vijf beleggers mannen en wordt ook de professionele beleggingswereld gedomineerd door mannen. Maxime Carmignac, managing director van de Britse tak van de Franse vermogensbeheerder Carmignac, wil daar graag verandering in brengen.
Wie de luxe heeft elke maand geld opzij te kunnen zetten voor zijn kinderen of kleinkinderen, kan beleggen over generaties heen. Vermogen wordt dan als een sneeuwbal die van een berg rolt en bijna vanzelf groter wordt. Wie belegt voor de volgende generaties, moet die daar op een bepaald moment ook bij betrekken.
De Belgische vastgoedaandelen zagen in 2022 gemiddeld meer dan 20 procent van hun beurswaarde in rook opgaan door de stijgende rente. Dat biedt beleggers een mooi instapmoment voor de lange termijn.
Wat antwoordt u, als straks uw kleinkind vraagt wat u met uw geld hebt gedaan voor het klimaat? Een nieuwe gids van Grootouders voor het Klimaat geeft mogelijke antwoorden.
Negen op de tien Belgen zetten regelmatig geld opzij voor later, leert een enquête van iVOX in opdracht van CapitalatWork Foyer Group bij 1.000 Belgen. Jongeren tussen 18 en 30 jaar beleggen dat geld iets vaker dan dertigplussers. En er zijn nog meer verschillen tussen jong en oud.