De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Wil jij de boot ook nooit missen? Net als veel tieners bij een groep willen horen, en gewoon zonder na te denken zeggen: 'ik wil dat ook!' Als iedereen een aandeel koopt, doe jij dat toch ook? En volg je gewoon blindelings de rest...

Niets is minder menselijks maar wanneer we beleggen is dit echt niet altijd de beste oplossing! Hebzucht hangt dan boven de markt. En ook als het mis gaat, als angst veel beleggers bezig houdt, stoppen we met rationeel te denken. Gunnen we onszelf geen moment van rust. En gaan we gewoon snel mee, verkopen we, omdat iedereen het doet!

Dit is wat we in behavioral finance nu precies kuddegedrag noemen. En dat kuddegedrag beïnvloedt onze rationele beleggingsbeslissingen. Als we zien dat iemand anders het doet, is dat voor veel mensen meer dan voldoende om hetzelfde te doen.

Ik vind dit vreemd. Want ik geloof toch nog steeds dat iedereen uniek en anders is. Dat iedereen een eigen idee en plan heeft met zijn of haar beleggingen.

Eerst denken, dan handelen

Volgens mij kiezen veel mensen gewoon de gemakkelijkste weg. Niet nadenken, gewoon doen! En ja inderdaad, je kunt achteraf altijd zeggen: 'Ik was niet de enige!' Maar wees eens eerlijk voor jezelf: heeft dat je in het verleden vooruit geholpen met je beleggingsportefeuille?

Dit zal heus niet de laatste keer zijn dat we in de verleiding komen om snel te beslissen, gewoon omdat iedereen het doet. Maar hoeveel moeite, tijd (en geld?) kost het om jezelf even een paar kritische vragen te stellen alvorens je op de koop- of verkoopknop klikt?

Even terug gaan naar je doelstellingen en je afvragen of hetgeen in de markt gebeurt echt wel van invloed is op jouw plan. De anderen niet volgen en op je handen blijven zitten is immers ook een optie!

Spookrijden en tegen het verkeer in gaan, dat is echt geen goed idee. Dan volg je beter de rest. Maar als je een belangrijke beslissing moet nemen, kun je beter een extra rondje rijden op het rondpunt, in plaats van te snel de verkeerde afslag te nemen. Want als het over beleggen gaat, bedenk dan dat de kudde misschien wel precies de tegenovergestelde richting uitgaat dan wat voor jou het beste is! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Wil jij de boot ook nooit missen? Net als veel tieners bij een groep willen horen, en gewoon zonder na te denken zeggen: 'ik wil dat ook!' Als iedereen een aandeel koopt, doe jij dat toch ook? En volg je gewoon blindelings de rest... Niets is minder menselijks maar wanneer we beleggen is dit echt niet altijd de beste oplossing! Hebzucht hangt dan boven de markt. En ook als het mis gaat, als angst veel beleggers bezig houdt, stoppen we met rationeel te denken. Gunnen we onszelf geen moment van rust. En gaan we gewoon snel mee, verkopen we, omdat iedereen het doet! Dit is wat we in behavioral finance nu precies kuddegedrag noemen. En dat kuddegedrag beïnvloedt onze rationele beleggingsbeslissingen. Als we zien dat iemand anders het doet, is dat voor veel mensen meer dan voldoende om hetzelfde te doen.Ik vind dit vreemd. Want ik geloof toch nog steeds dat iedereen uniek en anders is. Dat iedereen een eigen idee en plan heeft met zijn of haar beleggingen. Volgens mij kiezen veel mensen gewoon de gemakkelijkste weg. Niet nadenken, gewoon doen! En ja inderdaad, je kunt achteraf altijd zeggen: 'Ik was niet de enige!' Maar wees eens eerlijk voor jezelf: heeft dat je in het verleden vooruit geholpen met je beleggingsportefeuille?Dit zal heus niet de laatste keer zijn dat we in de verleiding komen om snel te beslissen, gewoon omdat iedereen het doet. Maar hoeveel moeite, tijd (en geld?) kost het om jezelf even een paar kritische vragen te stellen alvorens je op de koop- of verkoopknop klikt? Even terug gaan naar je doelstellingen en je afvragen of hetgeen in de markt gebeurt echt wel van invloed is op jouw plan. De anderen niet volgen en op je handen blijven zitten is immers ook een optie!Spookrijden en tegen het verkeer in gaan, dat is echt geen goed idee. Dan volg je beter de rest. Maar als je een belangrijke beslissing moet nemen, kun je beter een extra rondje rijden op het rondpunt, in plaats van te snel de verkeerde afslag te nemen. Want als het over beleggen gaat, bedenk dan dat de kudde misschien wel precies de tegenovergestelde richting uitgaat dan wat voor jou het beste is! (RvB)