Griekenland is de grote schuldige van de problemen van de eurozone. Die indruk krijgen we althans als we de berichtgeving over de eurocrisis lezen. En als Griekenland de euro verlaat, wie is dan de volgende zondebok? Spanje, Italië of Portugal? Eén ding staat vast: vóór de eenmaking van Europa kende elke burger de economische, politieke en culturele verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa. Die verschillen lijken vandaag plots groter dan vroeger. Doordat het eigenbelang primeert, kunnen de politici hun belofte (voorlopig?) niet waarmaken om van Europa één sterk en belangrijk geheel te maken.

Griekenland is een mooi land met een rijke cultuur, een gevarieerde natuur en een aangenaam klimaat. Door de vele bezienswaardigheden blijft het een trekpleister voor vakantiegangers. Wint het land vertrouwen, dan zal het toerisme weer floreren. Dat zal de werkgelegenheid opnieuw stimuleren en voor het land inkomsten creëren. Raakt Europa uit de problemen, dan komt het land sterker uit de crisis.

De parlementsverkiezingen van 17 juni hebben uitgewezen dat de meerderheid van de Grieken in de euro wil blijven. Drie dagen later was er al een regering. Daar blijkt wilskracht uit, er zijn landen met kleinere problemen die er langer over doen. Bekijken we de aandelen op de Griekse beurs, dan zien we dat daar een ware veldslag heeft gewoed: de overgrote meerderheid van de aandelen noteert onder 1 euro. De sterkste sectoren, die absoluut zullen profiteren van het groeiende toerisme, zijn de reis- en vrijetijdssector en de bouw. Maar zijn het nog altijd Griekse bedrijven die de bestellingen noteren en de hotels bouwen? Het is daarom eenvoudiger als alternatief via een landentracker te beleggen op de Griekse beurs.

De Global X FTSE Greece 20 ETF (code: GREK) is zo'n tracker. Die tracker, die wordt uitgegeven door het Global X Management Funds, noteert op de Amerikaanse beurs (NYSE) en vertegenwoordigt twintig Griekse topbedrijven op basis van hun marktkapitalisatie.

De voorbije vijftien jaar tijd is de Griekse beursindex gestegen van 1000 naar 6350, en van 1500 tot 5400. Sinds de parlementsverkiezingen is hij omhooggegaan met 30 procent en noteert hij tegen de belangrijke weerstand van 620 punten (horizontale rode lijn). Een doorbraak maakt de weg vrij naar 700 en vervolgens 820 punten. Verkiezen we in te stappen bij mogelijke winstnemingen op de recentste stijging, dan kopen we de tracker als de beursindex rond de 550 punten noteert (Fibonacci 50%). Onder de 530 punten is de laatste stijging helaas negatief doorbroken.

Een investering in Griekenland is echter enkel aan te raden als countertrendbelegging. Dat betekent dat u een scherpe stoploss in acht moet nemen en dus niet mag bijkopen als de verwachtingen niet uitkomen.

Tijdens de vakantie wordt deze reeks onderbroken. Vanaf september is deze rubriek weer elke week van de partij. Ik wens u allen een aangename en rustgevende vakantie!

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Griekenland is de grote schuldige van de problemen van de eurozone. Die indruk krijgen we althans als we de berichtgeving over de eurocrisis lezen. En als Griekenland de euro verlaat, wie is dan de volgende zondebok? Spanje, Italië of Portugal? Eén ding staat vast: vóór de eenmaking van Europa kende elke burger de economische, politieke en culturele verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa. Die verschillen lijken vandaag plots groter dan vroeger. Doordat het eigenbelang primeert, kunnen de politici hun belofte (voorlopig?) niet waarmaken om van Europa één sterk en belangrijk geheel te maken.Griekenland is een mooi land met een rijke cultuur, een gevarieerde natuur en een aangenaam klimaat. Door de vele bezienswaardigheden blijft het een trekpleister voor vakantiegangers. Wint het land vertrouwen, dan zal het toerisme weer floreren. Dat zal de werkgelegenheid opnieuw stimuleren en voor het land inkomsten creëren. Raakt Europa uit de problemen, dan komt het land sterker uit de crisis.De parlementsverkiezingen van 17 juni hebben uitgewezen dat de meerderheid van de Grieken in de euro wil blijven. Drie dagen later was er al een regering. Daar blijkt wilskracht uit, er zijn landen met kleinere problemen die er langer over doen. Bekijken we de aandelen op de Griekse beurs, dan zien we dat daar een ware veldslag heeft gewoed: de overgrote meerderheid van de aandelen noteert onder 1 euro. De sterkste sectoren, die absoluut zullen profiteren van het groeiende toerisme, zijn de reis- en vrijetijdssector en de bouw. Maar zijn het nog altijd Griekse bedrijven die de bestellingen noteren en de hotels bouwen? Het is daarom eenvoudiger als alternatief via een landentracker te beleggen op de Griekse beurs.De Global X FTSE Greece 20 ETF (code: GREK) is zo'n tracker. Die tracker, die wordt uitgegeven door het Global X Management Funds, noteert op de Amerikaanse beurs (NYSE) en vertegenwoordigt twintig Griekse topbedrijven op basis van hun marktkapitalisatie. De voorbije vijftien jaar tijd is de Griekse beursindex gestegen van 1000 naar 6350, en van 1500 tot 5400. Sinds de parlementsverkiezingen is hij omhooggegaan met 30 procent en noteert hij tegen de belangrijke weerstand van 620 punten (horizontale rode lijn). Een doorbraak maakt de weg vrij naar 700 en vervolgens 820 punten. Verkiezen we in te stappen bij mogelijke winstnemingen op de recentste stijging, dan kopen we de tracker als de beursindex rond de 550 punten noteert (Fibonacci 50%). Onder de 530 punten is de laatste stijging helaas negatief doorbroken.Een investering in Griekenland is echter enkel aan te raden als countertrendbelegging. Dat betekent dat u een scherpe stoploss in acht moet nemen en dus niet mag bijkopen als de verwachtingen niet uitkomen.Tijdens de vakantie wordt deze reeks onderbroken. Vanaf september is deze rubriek weer elke week van de partij. Ik wens u allen een aangename en rustgevende vakantie! Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be