Beleg actiever in 2018

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In minstens één opzicht was het beursjaar 2017 een uniek jaar voor Wall Street. Er was op geen enkel moment van het jaar sprake van een noemenswaardige correctie.

De beurs van New York heeft vorig jaar geen enkele slechte maand gekend. Enkel in maart zakte de bekende Standard&Poor’s 500-index (de index van de belangrijkste 500 Amerikaanse aandelen) met 0,04 procent. Alle andere maanden was er een stijging.

Dat is des te opmerkelijker als u weet dat de S&P500 sinds maart 2009 nog geen enkele keer vanaf de top met 20 procent is teruggevallen. Of, zoals het vakjargon het wil, we hebben al meer dan 100 maanden geen ‘berenmarkt’ meer gehad op de Amerikaanse beurs. Verwachten dat de belangrijkste beurs ter wereld nog eens zo’n jaar zonder tussentijdse terugval zou wachten, zou te uitzonderlijk zijn.

Veel meer afwisseling

We verwachten dan ook een beursjaar met veel meer afwisseling, met zowel goede als minder goede periodes. Meer dan 70 nieuwe records zien we dit jaar niet gebroken worden in de Amerikaanse indices. We denken dat het begin van het jaar veeleer moeizaam zal verlopen, zonder dat we al een zware uitschuiver verwachten.

In de loop van het jaar verwachten we wel degelijk nog hogere niveaus dan eind vorig jaar, zowel op WallStreet als op de Europese aandelenmarkten. De timing is uiteraard moeilijk in te schatten. Toch is ze belangrijk, want na de piek is de kans op een zwaardere terugval na heel groot. Het moment van de piek zal dus bepalen of de indexen al dan niet in het rood eindigen dit jaar.

Alerter zijn

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we u aanraden uw aandelenportefeuille dit jaar actiever te beheren. U zult alerter moeten zijn dan vorig jaar als u een degelijk jaarrendement wilt halen. Het is bovendien niet uitgesloten dat we in de loop van het jaar richting een ‘berenmarkt’ of een correctie van meer dan 20 procent evolueren, bijvoorbeeld als de rente forser zou stijgen dan algemeen verwacht. Daar gaan we nog niet van uit, maar de kansen op een dergelijk scenario nemen toe naarmate de klim langer duurt.

Maar het is nog te vroeg om echt pessimistisch te worden. Wie nog aandelen wil kopen, zal wel beter moeten uitkijken. Het wordt met andere woorden een jaar van stock picking, van de juiste keuze van individuele aandelen. In de eindfase van een klim doen achtergebleven aandelen het wel vaker goed en halen dan een deel van de achterstand in. In de Bel-20 zou dat dit jaar AB InBev kunnenzijn. Dat is een voorbeeld van kwaliteitswaarde die de jongste jaren wat achtergebleven is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content