Het begrip is genaamd naar ontwikkelingseconoom Arthur Lewis, Nobelprijs economie in 1979. Enkele kenmerken van de Chinese economie wijzen inderdaad in die richting.

China bezit de volgende kenmerken:

- stedelijke bevolking van 20% (1979) naar 50% (2011),

- kantoorruimte Beijing duurder dan NY,

- energie- en grondstoffenprijzen stijgen,

- druk vanuit VS en EU om Yuan te laten apprecieren ...

De gevolgen hiervan laten zich duidelijk gevoelen:

De Chinese economie is meer vatbaar voor loon- en prijsstijgingen en sociale spanningen!

Het land heeft nood aan een ander ontwikkelingsmodel met meer nadruk op kwaliteit boven prijs, duurzaamheid, en sociale concensus.

China moet met andere woorden meer consumeren en minder produceren, terwijl voor de geïndustrialiseerde wereld het omgekeerde geldt.

Het begrip is genaamd naar ontwikkelingseconoom Arthur Lewis, Nobelprijs economie in 1979. Enkele kenmerken van de Chinese economie wijzen inderdaad in die richting. China bezit de volgende kenmerken: - stedelijke bevolking van 20% (1979) naar 50% (2011), - kantoorruimte Beijing duurder dan NY, - energie- en grondstoffenprijzen stijgen, - druk vanuit VS en EU om Yuan te laten apprecieren ...De gevolgen hiervan laten zich duidelijk gevoelen: De Chinese economie is meer vatbaar voor loon- en prijsstijgingen en sociale spanningen! Het land heeft nood aan een ander ontwikkelingsmodel met meer nadruk op kwaliteit boven prijs, duurzaamheid, en sociale concensus. China moet met andere woorden meer consumeren en minder produceren, terwijl voor de geïndustrialiseerde wereld het omgekeerde geldt.