De belangrijkste kandidaten zijn Bundesbank president Axel Weber en gouverneur van de Italiaanse centrale bank Mario Draghi. Volgens sommige economen is geen van beide de juiste man op de juiste plaats.

Weber zal weing geduld hebben met de landen uit de Europese periferie, precies op een moment dat die het moeilijk hebben. Draghi kan anderzijds de Duitsers op hun zenuwen gaan werken.

Er zijn drie mogelijkheden om het probleem te omzeilen: op de eerste plaats kan de job aan een obscure Nederlander worden gegeven, zoals destijds is gebeurd met Wim Duisenberg.

Een tweede mogelijkheid is het verlengen van de termijn van Trichet. De derde mogelijkheid is dat er een zogenaamde wild-card kandidaat wordt gekozen, zoals de Franse minister van financiën Christine Lagarde.

De naam van de nieuwkomer is niet onbelangrijk, want de belangrijkste beslissing die dit jaar in Europa moet worden genomen is de keuze van de nieuwe president van de Europese Centrale Bank.

De belangrijkste kandidaten zijn Bundesbank president Axel Weber en gouverneur van de Italiaanse centrale bank Mario Draghi. Volgens sommige economen is geen van beide de juiste man op de juiste plaats. Weber zal weing geduld hebben met de landen uit de Europese periferie, precies op een moment dat die het moeilijk hebben. Draghi kan anderzijds de Duitsers op hun zenuwen gaan werken. Er zijn drie mogelijkheden om het probleem te omzeilen: op de eerste plaats kan de job aan een obscure Nederlander worden gegeven, zoals destijds is gebeurd met Wim Duisenberg. Een tweede mogelijkheid is het verlengen van de termijn van Trichet. De derde mogelijkheid is dat er een zogenaamde wild-card kandidaat wordt gekozen, zoals de Franse minister van financiën Christine Lagarde. De naam van de nieuwkomer is niet onbelangrijk, want de belangrijkste beslissing die dit jaar in Europa moet worden genomen is de keuze van de nieuwe president van de Europese Centrale Bank.