De Europese beurzen kregen het vorige week hard te verduren. Naar het einde van de week leek de spanning wat weg te vloeien en werd een herstel ingezet. Waarom kregen de Europese beurzen een pandoering en heeft het herstel kans op slagen?

Op de eerste vraag komt het antwoord van de Europese bedrijven die vorige week met resultaten kwamen.

Het gros van de gepubliceerde resultaten wijst dat in Europa de economische groei niet echt denderend is. De Duitse industriële groep Siemens plaatste ook vraagtekens bij de globale herleving van de economie in de tweede jaarhelft.

Aan de vraagzijde houden zowel de consument als de bedrijven hun portefeuille dicht. De groeilanden zorgen ervoor dat de resultaten van een aantal bedrijven nog op koers blijven (Carrefour, Diageo), maar soms kunnen ze het verlies in Europa niet meer compenseren, beantwoorden de cijfers niet meer aan de verwachtingen (AkzoNobel) en resulteren ze in een winstwaarschuwing (Sodexo).

Kunnen de Europese beurzen in deze omgeving hoger? In dat opzicht bekijkt Van Leleux het patroon van de recente daling van de STOXX Europe 600. En dit patroon heeft vooral kenmerken van een tijdelijke correctie.

Er kan nog wat druk op de koersen komen omdat de S&P 500 ook aan een correctie begonnen is. Maar Van Leleuxt denkt dat de komende weken de trend opwaarts gericht blijft.

De Europese beurzen kregen het vorige week hard te verduren. Naar het einde van de week leek de spanning wat weg te vloeien en werd een herstel ingezet. Waarom kregen de Europese beurzen een pandoering en heeft het herstel kans op slagen? Op de eerste vraag komt het antwoord van de Europese bedrijven die vorige week met resultaten kwamen. Het gros van de gepubliceerde resultaten wijst dat in Europa de economische groei niet echt denderend is. De Duitse industriële groep Siemens plaatste ook vraagtekens bij de globale herleving van de economie in de tweede jaarhelft. Aan de vraagzijde houden zowel de consument als de bedrijven hun portefeuille dicht. De groeilanden zorgen ervoor dat de resultaten van een aantal bedrijven nog op koers blijven (Carrefour, Diageo), maar soms kunnen ze het verlies in Europa niet meer compenseren, beantwoorden de cijfers niet meer aan de verwachtingen (AkzoNobel) en resulteren ze in een winstwaarschuwing (Sodexo). Kunnen de Europese beurzen in deze omgeving hoger? In dat opzicht bekijkt Van Leleux het patroon van de recente daling van de STOXX Europe 600. En dit patroon heeft vooral kenmerken van een tijdelijke correctie. Er kan nog wat druk op de koersen komen omdat de S&P 500 ook aan een correctie begonnen is. Maar Van Leleuxt denkt dat de komende weken de trend opwaarts gericht blijft.