Zoals verwacht hield de Europese Centrale Bank de basisrente ongewijzigd op 1%. Topman Jean- Claude Trichet zei in de toelichting op de cijfers dat de rente overeenstemt met de economische situatie.

De economie in de eurozone herstelt zich van de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Voorlopig is er volgens Trichet nauwelijks inflatiegevaar, zodat er geen reden voorhanden is om de rente te verhogen.

Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg blijkt dat de analisten geen renteverhoging verwachten voor het derde kwartaal van 2010. Mogelijk zal eerst worden gewacht op een signaal van de Amerikaanse centrale bank.

De overheden vrezen dat het economisch herstel snel zal terugvallen wanneer de rente te snel wordt verhoogd. Trichet verwacht dat het economisch herstel ongelijk van kwaliteit zal zijn.

Op korte termijn wordt het gesteund door eenmalige factoren, maar op middellange termijn kan het afgeremd worden door onevenwichten op de balansen bij banken en bedrijven.

In Brussel noteert de BEL 20 nog steeds zowat 1% hoger, waarbij de index makkelijk standhoudt boven de kaap van 2500. Umicore is nog steeds de sterkste stijger, op een afstand gevolgd door NPM en KBC.

Zoals verwacht hield de Europese Centrale Bank de basisrente ongewijzigd op 1%. Topman Jean- Claude Trichet zei in de toelichting op de cijfers dat de rente overeenstemt met de economische situatie. De economie in de eurozone herstelt zich van de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Voorlopig is er volgens Trichet nauwelijks inflatiegevaar, zodat er geen reden voorhanden is om de rente te verhogen. Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg blijkt dat de analisten geen renteverhoging verwachten voor het derde kwartaal van 2010. Mogelijk zal eerst worden gewacht op een signaal van de Amerikaanse centrale bank. De overheden vrezen dat het economisch herstel snel zal terugvallen wanneer de rente te snel wordt verhoogd. Trichet verwacht dat het economisch herstel ongelijk van kwaliteit zal zijn. Op korte termijn wordt het gesteund door eenmalige factoren, maar op middellange termijn kan het afgeremd worden door onevenwichten op de balansen bij banken en bedrijven. In Brussel noteert de BEL 20 nog steeds zowat 1% hoger, waarbij de index makkelijk standhoudt boven de kaap van 2500. Umicore is nog steeds de sterkste stijger, op een afstand gevolgd door NPM en KBC.