Wat de onderliggende waarden van de BEL20 betreft, zijn het vooral de bank- en verzekeringswaarden die de index dynamiseren zoals KBC (+51%), Delta Lloyd (+27%) en Ageas (+41%).

Ook de aandelen van de Delhaize groep (+56%) en Bekaert (+ 37%) boosten de BEL20. Over het algemeen stijgt de referentie index met 16% ten opzichte van 1 januari 2013.

Ook voor de rest van het jaar staat er nog een verdere groei in het vooruitzicht dankzij een macro en micro economische realiteit die meestal positief is in de aanloop naar de feestdagen.

Toch zou het breekpunt dat zich rond de 3.000 punten bevindt wel eens kunnen zorgen voor een ommekeer van de tendens. De stijgende lijn die we momenteel zien gaat meestal omlaag vanaf de zone rond de 3.000 punten. De kans is groot dat we dit kritische niveau bereiken.

Wanneer dit breekpunt bereikt wordt, let men best op voor een ommekeer. Als we het technisch bekijken, wordt de oplopende lijn gekenmerkt door twee stijgende rechten die omschreven worden als steun en stijgende weerstand.

De convergentie van deze beide lijnen en een vermindering van hun spreiding toont aan dat de BEL20 kan blijven stijgen maar dan wel met een vertraging.

De kracht van de kopers begint dan te verzwakken terwijl er steeds meer verkopers opduiken.

Mocht de BEL20 de grens van 3.000 punten toch doorbreken, aan welke scenario's mogen we ons dan verwachten? 3.250 punten of een terugkeer naar 2.750 punten? (zie onderstaande grafiek).

De komst van Janet Yellen aan het hoofd van de FED in januari 2014 zal het volgende beslissende moment zijn die de tendens van de komende maanden zal bepalen.

Wat de onderliggende waarden van de BEL20 betreft, zijn het vooral de bank- en verzekeringswaarden die de index dynamiseren zoals KBC (+51%), Delta Lloyd (+27%) en Ageas (+41%). Ook de aandelen van de Delhaize groep (+56%) en Bekaert (+ 37%) boosten de BEL20. Over het algemeen stijgt de referentie index met 16% ten opzichte van 1 januari 2013. Ook voor de rest van het jaar staat er nog een verdere groei in het vooruitzicht dankzij een macro en micro economische realiteit die meestal positief is in de aanloop naar de feestdagen. Toch zou het breekpunt dat zich rond de 3.000 punten bevindt wel eens kunnen zorgen voor een ommekeer van de tendens. De stijgende lijn die we momenteel zien gaat meestal omlaag vanaf de zone rond de 3.000 punten. De kans is groot dat we dit kritische niveau bereiken. Wanneer dit breekpunt bereikt wordt, let men best op voor een ommekeer. Als we het technisch bekijken, wordt de oplopende lijn gekenmerkt door twee stijgende rechten die omschreven worden als steun en stijgende weerstand. De convergentie van deze beide lijnen en een vermindering van hun spreiding toont aan dat de BEL20 kan blijven stijgen maar dan wel met een vertraging. De kracht van de kopers begint dan te verzwakken terwijl er steeds meer verkopers opduiken. Mocht de BEL20 de grens van 3.000 punten toch doorbreken, aan welke scenario's mogen we ons dan verwachten? 3.250 punten of een terugkeer naar 2.750 punten? (zie onderstaande grafiek). De komst van Janet Yellen aan het hoofd van de FED in januari 2014 zal het volgende beslissende moment zijn die de tendens van de komende maanden zal bepalen.