Eén maatregel stak er volgens professor Stefan Duchateau bij de aanpak van de financiële crisis met vlag en wimpel boven de rest uit, met name de massale en volgehouden liquiditeitsinjectie in het bancaire systeem. De Europese Centrale Bank wist hiermee verder onheil te voorkomen en het financiële systeem te vrijwaren.

Een financiële crisis heeft immers steeds dezelfde oorzaak: Een plotse schaarste aan liquiditeiten op de interbancaire markt.

Dit moet worden bestreden door een substantiële voorziening van financiële middelen zoals de ECB dit (pas) heeft gedaan vanaf 2 november 2011 en moet vooral worden voorkomen door systematische maatregelen waarbij bankenlobby's niet meer wegen op de nationale politieke beslissingen (vandaar ook dat het toezicht op Europees vlak moest worden georganiseerd) en banken ook minder met elkaar gecorreleerd moeten zijn zodat de ondergang van één bank niet het hele systeem meesleurt.

Eén maatregel stak er volgens professor Stefan Duchateau bij de aanpak van de financiële crisis met vlag en wimpel boven de rest uit, met name de massale en volgehouden liquiditeitsinjectie in het bancaire systeem. De Europese Centrale Bank wist hiermee verder onheil te voorkomen en het financiële systeem te vrijwaren. Een financiële crisis heeft immers steeds dezelfde oorzaak: Een plotse schaarste aan liquiditeiten op de interbancaire markt. Dit moet worden bestreden door een substantiële voorziening van financiële middelen zoals de ECB dit (pas) heeft gedaan vanaf 2 november 2011 en moet vooral worden voorkomen door systematische maatregelen waarbij bankenlobby's niet meer wegen op de nationale politieke beslissingen (vandaar ook dat het toezicht op Europees vlak moest worden georganiseerd) en banken ook minder met elkaar gecorreleerd moeten zijn zodat de ondergang van één bank niet het hele systeem meesleurt.