Op 22 maart 2009 gaven we een koopadvies voor Bekaert (22,73 euro) en op vrijdag 3 juni 2011 een verkoopadvies (70,11 euro). Het aandeel zat meer dan twee jaar in een stijgende trend (+200%). Dat de koers na het verkoopadvies zo fel zou terugvallen, viel in juni 2011 niet te voorspellen. Toch is Bekaert geen uitzondering. Aandelen die in waarde dalen en waarvan men verwacht dat de correctie snel voorbij zal zijn, zijn vaak degene die het felst zakken. Eén ding staat vast: willen we een hoger rendement, dan behouden we enkel sterk trendgerichte aandelen. We volgen de trend en we verkopen zodra het tij keert.

Is Bekaert, waarvan de koers op 10 maart 2012 op 24,92 euro stond, na de koersval opnieuw koopwaardig? Het antwoord op die vraag is ja. Zit het aandeel in een opwaartse trend? Het antwoord daarop is nee.

Kopen we het aandeel van Bekaert tegen de huidige koers, dan kopen we een countertrendaandeel. Bij zulke aandelen zijn we zeer streng: de stoploss is gelimiteerd in koers en in tijd. Op 2 maart 2012 kreeg Bekaert het advies 'countertrend kopen' tegen 25,35 euro. We maken de analyse.

Zones zijn horizontale koersniveaus waar de koers in het verleden regelmatig steun heeft gevonden of op weerstand is gestoten. We gebruiken voor de analyse een langetermijngrafiek. Uit de eerste grafiek blijkt dat het aandeel van Bekaert van 1993 tot 2006 schommelde tussen 10 en 24 euro. Van 2006 tot 2009 fluctueerde Bekaert tussen 24 en 40 euro. Sinds 1994 herkennen we duidelijk vier steunzones op 24, 19, 15 en 12 euro. Bekaert noteert vandaag op de zone rond 24 euro.

Op de tweede grafiek verbinden we de uitgesproken toppen T1 en T2 door een weerstandslijn R1 en de bodems B1 en B2 door een steunlijn S1. Die zijn duidelijk herkenbaar. Vervolgens tekenen we evenwijdige lijnen aan R1 en S1. We noemen die "terugkeerlijnen". Het is opvallend dat toppen en bodems altijd rond die terugkeerlijnen worden gevormd. De voorbije maanden is de koersdaling in snelheid afgenomen. Daardoor wordt een raster gevormd, waarin het potentieel van elke stijging of daling duidelijk zichtbaar is.

Op basis van de zone- en de rasteranalyse zit het aandeel van Bekaert nog altijd in een dalend kanaal. Dat wordt gevormd door de twee blauwe terugkeerlijnen. Het is belangrijk dat Bekaert zich in de volgende beursdagen tot boven de blauwe middellijn herstelt, want een doorbraak door de rode zone zal de daling opnieuw versnellen. Dat is tegelijk onze stoplosszone.

Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv

Op 22 maart 2009 gaven we een koopadvies voor Bekaert (22,73 euro) en op vrijdag 3 juni 2011 een verkoopadvies (70,11 euro). Het aandeel zat meer dan twee jaar in een stijgende trend (+200%). Dat de koers na het verkoopadvies zo fel zou terugvallen, viel in juni 2011 niet te voorspellen. Toch is Bekaert geen uitzondering. Aandelen die in waarde dalen en waarvan men verwacht dat de correctie snel voorbij zal zijn, zijn vaak degene die het felst zakken. Eén ding staat vast: willen we een hoger rendement, dan behouden we enkel sterk trendgerichte aandelen. We volgen de trend en we verkopen zodra het tij keert.Is Bekaert, waarvan de koers op 10 maart 2012 op 24,92 euro stond, na de koersval opnieuw koopwaardig? Het antwoord op die vraag is ja. Zit het aandeel in een opwaartse trend? Het antwoord daarop is nee.Kopen we het aandeel van Bekaert tegen de huidige koers, dan kopen we een countertrendaandeel. Bij zulke aandelen zijn we zeer streng: de stoploss is gelimiteerd in koers en in tijd. Op 2 maart 2012 kreeg Bekaert het advies 'countertrend kopen' tegen 25,35 euro. We maken de analyse.Zones zijn horizontale koersniveaus waar de koers in het verleden regelmatig steun heeft gevonden of op weerstand is gestoten. We gebruiken voor de analyse een langetermijngrafiek. Uit de eerste grafiek blijkt dat het aandeel van Bekaert van 1993 tot 2006 schommelde tussen 10 en 24 euro. Van 2006 tot 2009 fluctueerde Bekaert tussen 24 en 40 euro. Sinds 1994 herkennen we duidelijk vier steunzones op 24, 19, 15 en 12 euro. Bekaert noteert vandaag op de zone rond 24 euro.Op de tweede grafiek verbinden we de uitgesproken toppen T1 en T2 door een weerstandslijn R1 en de bodems B1 en B2 door een steunlijn S1. Die zijn duidelijk herkenbaar. Vervolgens tekenen we evenwijdige lijnen aan R1 en S1. We noemen die "terugkeerlijnen". Het is opvallend dat toppen en bodems altijd rond die terugkeerlijnen worden gevormd. De voorbije maanden is de koersdaling in snelheid afgenomen. Daardoor wordt een raster gevormd, waarin het potentieel van elke stijging of daling duidelijk zichtbaar is.Op basis van de zone- en de rasteranalyse zit het aandeel van Bekaert nog altijd in een dalend kanaal. Dat wordt gevormd door de twee blauwe terugkeerlijnen. Het is belangrijk dat Bekaert zich in de volgende beursdagen tot boven de blauwe middellijn herstelt, want een doorbraak door de rode zone zal de daling opnieuw versnellen. Dat is tegelijk onze stoplosszone.Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv