Beheerders van gemengde fondsen blikken vooruit: ‘De handelsoorlog benadeelt vooral Europese bedrijven’

CHARLES-HENRI KERKHOVE "We hebben geen cash of Europese overheidsobligaties in portefeuille."

De grote gemengde fondsen hebben zich sinds begin 2019 goed hersteld. De beheerders blijven wel voorzichtig voor de komende maanden.

In flexibele gemengde fondsen zitten zowel aandelen als obligaties. De beheerders van die producten mogen het gewicht van de aandelen zoveel verhogen of verlagen als ze willen. Vier vermogensbeheerders van gemengde fondsen die beschikbaar zijn op de Belgische markt en waarin minstens 5 miljard euro zit, kijken vooruit naar de komende maanden.

Amerikaanse banken zijn gezonder

Het Fidelity Global Multi Asset Income Fund doet er alles aan om zijn beleggers een duurzaam rendement van 5 procent uit te keren. Het gebruikt daarvoor een breed scala van beleggingen, waaronder dividendaandelen, hoogrentende obligaties en alternatieve beleggingen zoals vastgoed en infrastructuur. Infrastructuur maakt momenteel meer dan 8 procent van het beheerde vermogen uit. “Die activa bieden een aantrekkelijke risicospreiding ten opzichte van de traditionele activaklassen en ze helpen schokken op de financiële markten op te vangen”, zegt Charles-Henri Kerkhove, die verantwoordelijk is voor de gemengde fondsen van Fidelity.

“We hebben geen cash of Europese overheidsobligaties in portefeuille”, zegt Kerkhove. De aandelen in het fonds lijden onder de neerwaartse druk op de technologiesector. De beheerders geven daarom de voorkeur aan defensieve sectoren zoals telecom en Amerikaanse banken. “In de Verenigde Staten profiteren de banken van hogere rentetarieven dan de banken in Europa. Bovendien leggen de Amerikaanse banken gezondere balansen voor.”

Het fonds zet ook zwaar in op de Aziatische markten, sinds de sterke correctie in 2018. Meer dan 20 procent van het vermogen in beheer zit in aandelen en obligaties uit Azië. Over Europa zijn de beheerders veel minder positief. Daarom hebben ze het gewicht van het continent in de portefeuille verminderd.

Europa is een toeschouwer

Flossbach von Storch Multiple Opportunities is een van de favoriete fondsen van de Belgische beleggers. Het legt over het afgelopen decennium een goed rapport voor, met een gemiddelde winst van meer dan 10 procent per jaar. Het beheerde vermogen bedraagt meer dan 6,5 miljard euro. De beheerders maakten eind 2018 gebruik van de dip van de aandelenmarkten om het belang van de aandelen in de portefeuille op te trekken tot bijna 75 procent. Sinds februari hebben ze de blootstelling aan aandelen geleidelijk teruggebracht tot 60 procent.

“Dat is een historisch laag niveau voor ons fonds. Onze kaspositie is 19,5 procent, omdat we wachten op een nieuwe marktcorrectie”, zegt huisstrateeg Philipp Vorndran. Toch zijn aandelen nog altijd de favoriete beleggingscategorie. “Een rationele, voorzichtige belegger zou de voorbije tien jaar uit de markt zijn gebleven, na alle crisissen die we beleefd hebben. Wel, die belegger heeft dan wel een jaarlijkse stijging van de MSCI World-index met meer dan 9 procent gemist.”

Vorndran klinkt wel pessimistisch over Europa. De handelsoorlog benadeelt vooral Europese bedrijven die veel exporteren. De politieke situatie in Europa is nog altijd een spelbreker. “Europa blijft een toeschouwer van de grote ontwikkelingen in de rest van de wereld en het slaagt er niet in de interne problemen op te lossen”, vindt hij.

De hoek waar de klappen vallen

“Dankzij de financiële crisis van 2008 hebben beleggers de aantrekkingskracht van gemengd beheer herontdekt”, zegt Ewout van Schaick, hoofd multi-asset bij NN Investment Partners. Er zit meer dan 29 miljard euro in de flexibele gemengde fondsen van de vermogensbeheerder. het populairste product is NN Patrimonial Balanced. De beheerders maken gebruik van fundamentele analyse om de financiële en operationele gezondheid van bedrijven te bestuderen, maar ze houden ook rekening met de bevindingen van de behavioral finance, of de wetenschap die het gedrag van beleggers bestudeert om de marktomgeving in te schatten. “Het is vandaag belangrijk snel te reageren en te anticiperen op de manier waarop de beleggers de gegevens interpreteren”, zegt Ewout van Schaick.

PHILIPP VORNDRAN
PHILIPP VORNDRAN “De handelsoorlog benadeelt vooral Europese bedrijven.”

De beheerder geeft iets minder gewicht aan aandelen dan normaal, vanwege de politieke onzekerheid. Vooral de winsten van de technologiebedrijven kunnen onder druk komen, omdat ze in de hoek staan waar de klappen vallen als de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert. De beheerders kiezen voor de obligatiesegmenten die nog net iets meer rendement opleveren, zoals obligaties van bedrijven zonder of met een slechte kredietscore of obligaties uit de groeilanden.

Resultaten storten niet in

De beheerders van het fonds Nordea Stable Return mikken op het behoud van het kapitaal, een aantrekkelijk rendement over een hele economische cyclus van zes tot tien jaar én een gecontroleerde volatiliteit, wat neerkomt op beperkte schommelingen in de intrinsieke waarde van het fonds tussen 4 en 7 procent. De beheerders gokken altijd op verschillende paarden. Een deel van de beleggingen zal goed presteren in een positief beursklimaat en een ander deel zal meer weerstand bieden als het klimaat keert. “Het rendement van het fonds hangt niet af van de soliditeit van één enkel macro-economisch scenario”, zegt Christian Lehr van Nordea Asset Management.

Beleggers vertrouwden aan het fonds van Nordea meer dan 10 miljard euro toe. Dat is een hoop minder dan de 18 miljard euro die het fonds in 2017 verzameld had. “De beleggers die al in 2016 in het fonds zaten, waren terecht teleurgesteld over onze prestaties”, geeft Lehr toe. “Het beheerde vermogen is de afgelopen maanden wel gestabiliseerd. Een grote kern van institutionele beleggers waardeert het gediversifieerde beleggingsprofiel en de lage correlatie met de aandelenmarkten. Onze aandelenportefeuille vertegenwoordigt nu 60 procent van het beheerde vermogen, met een overwicht in stabiele bedrijven waarvan de resultaten tijdens een recessie niet zullen instorten.”

Beheerders van gemengde fondsen blikken vooruit: 'De handelsoorlog benadeelt vooral Europese bedrijven'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content