De dollar bereikte gisteren een nieuwe piek voor de afgelopen zes maanden tegenover de euro. Oorzaak was uiteraard de toenemende onrust over de oplopende begrotingstekorten bij een aantal Europese lidstaten.

De vrees neemt toe dat vroeg of laat één of meerdere landen niet meer in staat zullen zijn om hun schulden af te betalen. In dat verband wordt op de eerste plaats aan Griekenland gedacht.

Ashraf Laidi, analist bij CMC Markets in Londen, wijst er op dat Portugal in 2010 op een tekort op de begroting van 9,30% afstevent, een percentage dat duidelijk boven het opgelegde plafond van 3%. Volgens Laidi loopt ook Portugal het risico op een verlaging van de kredietrating.

De euro is inmiddels teruggevallen tot in de buurt van 1,40 dollar. Een terugval onder dat niveau zou een zeer negatief signaal betekenen en mogelijk een verdere koersdaling inleiden.

De dollar bereikte gisteren een nieuwe piek voor de afgelopen zes maanden tegenover de euro. Oorzaak was uiteraard de toenemende onrust over de oplopende begrotingstekorten bij een aantal Europese lidstaten. De vrees neemt toe dat vroeg of laat één of meerdere landen niet meer in staat zullen zijn om hun schulden af te betalen. In dat verband wordt op de eerste plaats aan Griekenland gedacht. Ashraf Laidi, analist bij CMC Markets in Londen, wijst er op dat Portugal in 2010 op een tekort op de begroting van 9,30% afstevent, een percentage dat duidelijk boven het opgelegde plafond van 3%. Volgens Laidi loopt ook Portugal het risico op een verlaging van de kredietrating. De euro is inmiddels teruggevallen tot in de buurt van 1,40 dollar. Een terugval onder dat niveau zou een zeer negatief signaal betekenen en mogelijk een verdere koersdaling inleiden.