De begrotingsproblemen dreigen zich nu echter toch te verplaatsen van Europa naar Verenigde Staten. De Congressional Budget Office (CBO) in de Verenigde Staten waarschuwde gisterenavond dat tenzij er wordt ingegrepen het begrotingsdeficiet in de Verenigde Staten ondraaglijke vormen dreigt aan te nemen.

Het deficiet is zo snel gegroeid dat, rekening gehouden met de omvang van de economie, het tekort nooit in de geschiedenis zo groot was. Uitzondering wordt daarbij gemaakt van de periode rond de Tweede Wereldoorlog.

Moody's heeft al laten weten dat niemand in de Verenigde Staten blijkbaar echt wakker ligt van het begrotingstekort en dat ook niemand bereid is om er iets aan te doen.

Wanneer daar geen verandering in komt, overweegt het ratinghuis om de kredietrating van de Verenigde Staten te verlagen. Dit scenario kan in een nachtmerrie eindigen, want de VS zijn en blijven voorlopig het kloppend hart van het financieel systeem.

Mogelijk kan de aanzet tot de crisis worden gevormd door problemen bij de schulden van lokale overheden ('munis') of bij de Build America Bonds. Deze zijn vergelijkbaar bij de municipal bonds, maar zijn in tegenstelling tot laatstgenoemde wel belastbaar.

De begrotingsproblemen dreigen zich nu echter toch te verplaatsen van Europa naar Verenigde Staten. De Congressional Budget Office (CBO) in de Verenigde Staten waarschuwde gisterenavond dat tenzij er wordt ingegrepen het begrotingsdeficiet in de Verenigde Staten ondraaglijke vormen dreigt aan te nemen. Het deficiet is zo snel gegroeid dat, rekening gehouden met de omvang van de economie, het tekort nooit in de geschiedenis zo groot was. Uitzondering wordt daarbij gemaakt van de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Moody's heeft al laten weten dat niemand in de Verenigde Staten blijkbaar echt wakker ligt van het begrotingstekort en dat ook niemand bereid is om er iets aan te doen. Wanneer daar geen verandering in komt, overweegt het ratinghuis om de kredietrating van de Verenigde Staten te verlagen. Dit scenario kan in een nachtmerrie eindigen, want de VS zijn en blijven voorlopig het kloppend hart van het financieel systeem. Mogelijk kan de aanzet tot de crisis worden gevormd door problemen bij de schulden van lokale overheden ('munis') of bij de Build America Bonds. Deze zijn vergelijkbaar bij de municipal bonds, maar zijn in tegenstelling tot laatstgenoemde wel belastbaar.