Het zullen dus vooral de economische indicatoren die de markt zullen beheersen.

Sinds de zomer van 2011 is die markt 'defensief' geweest. Voor 2013 schetst Goldman Sachs een aantal positieve ontwikkelingen die mogelijkheden bieden, zoals herstel van de Amerikaanse huizenmarkt, versnelling van economische groei in de VS (en de wereld), minder systeemrisico's vanuit de eurozone en minder beperkingen opgelegd door olieaanvoer en andere energiebronnen.

Risico's liggen er in een mogelijk minder positieve uitkomst van de onderhandelingen over de fiscal cliff in de VS dan Goldman Sachs nu verwacht, en in het overheidsbeleid in zwakke Europese economieën.

Begin 2013 zal hierover echter meer duidelijkheid zijn waarna een stabieler groeipad zou kunnen volgen.

Het zullen dus vooral de economische indicatoren die de markt zullen beheersen. Sinds de zomer van 2011 is die markt 'defensief' geweest. Voor 2013 schetst Goldman Sachs een aantal positieve ontwikkelingen die mogelijkheden bieden, zoals herstel van de Amerikaanse huizenmarkt, versnelling van economische groei in de VS (en de wereld), minder systeemrisico's vanuit de eurozone en minder beperkingen opgelegd door olieaanvoer en andere energiebronnen. Risico's liggen er in een mogelijk minder positieve uitkomst van de onderhandelingen over de fiscal cliff in de VS dan Goldman Sachs nu verwacht, en in het overheidsbeleid in zwakke Europese economieën. Begin 2013 zal hierover echter meer duidelijkheid zijn waarna een stabieler groeipad zou kunnen volgen.