Met de opmerking dat 'het mandaat van de ECB het toestaat om hoge rentetarieven voor landen tegen te gaan' zorgde hij voor hoop dat het opkoopprogramma van de ECB weer wordt herstart.

Het opkoopprogramma was sinds februari niet meer actief. Daarnaast zei Draghi dat hij alles zal doen wat nodig is om de euro

te redden.

Met deze uitspraken schept Draghi hoge verwachtingen dat de ECB zal interveniëren, maar daadwerkelijke acties zijn niet aangekondigd.

De uitspraken misten volgens Theodoor Gilissen Bankiers hun uitwerking niet; de Spaanse 10-jaars rente daalde 45 bps naar 6,92%, terwijl de 10-jaars Italiaanse rente 39 bps daalde naar 6,05%. Kortlopende rentetarieven daalden nog harder.

Ook vorige vrijdag ging de daling verder. De markt zal nu uitkijken naar de opvolging die hier aan gegeven wordt. Op de korte termijn zorgt de hoop op actie voor een positief beeld op de markten, maar wanneer daadwerkelijke acties uitblijven kan dit beeld ook weer snel omslaan. 2 augustus is de volgende ECB vergadering.

Ierland haalt opnieuw geld op

Ierland heeft de obligatiemarkt weer betreden met een nieuwe 5-jaars obligatie. Het land haalde hiermee Eur 4,2 mrd op tegen een rente van 5,9%.

Ook hebben bestaande beleggers in 2013 en 2014 leningen voor Eur 1 mrd hun positie doorgerold naar de nieuwe 5-jaars en bestaande 8-jaars obligatie.

Volgens de Minister van Financiën kwam het grootste deel van de vraag van internationale beleggers. Terugkeer op de markt is positief voor Ierland, maar de rentetarieven zullen wel verder omlaag moeten komen om de schuldratio over de lange termijn houdbaar te maken.

Ierland zal in de komende tijd het programma voor kortlopende leningen verder uitbreiden en tot Eur 5 mrd obligaties uitgeven die zijn toegespitst op de Ierse pensioensector.

In september/oktober wordt bekend in hoeverre Ierland geholpen wordt door de Europese partners om de kosten van de bankensteun te verlagen.

De verwachtingen zijn redelijk hoog gespannen en de uitkomst hiervan zal belangrijk zijn voor de mogelijk impact op de Ierse schuldpositie en bijbehorend de risico-opslag voor Iers staatspapier. Voorlopig bevestigt deze actie het positieve sentiment rond Ierland.

Met de opmerking dat 'het mandaat van de ECB het toestaat om hoge rentetarieven voor landen tegen te gaan' zorgde hij voor hoop dat het opkoopprogramma van de ECB weer wordt herstart. Het opkoopprogramma was sinds februari niet meer actief. Daarnaast zei Draghi dat hij alles zal doen wat nodig is om de euro te redden. Met deze uitspraken schept Draghi hoge verwachtingen dat de ECB zal interveniëren, maar daadwerkelijke acties zijn niet aangekondigd. De uitspraken misten volgens Theodoor Gilissen Bankiers hun uitwerking niet; de Spaanse 10-jaars rente daalde 45 bps naar 6,92%, terwijl de 10-jaars Italiaanse rente 39 bps daalde naar 6,05%. Kortlopende rentetarieven daalden nog harder. Ook vorige vrijdag ging de daling verder. De markt zal nu uitkijken naar de opvolging die hier aan gegeven wordt. Op de korte termijn zorgt de hoop op actie voor een positief beeld op de markten, maar wanneer daadwerkelijke acties uitblijven kan dit beeld ook weer snel omslaan. 2 augustus is de volgende ECB vergadering.Ierland haalt opnieuw geld op Ierland heeft de obligatiemarkt weer betreden met een nieuwe 5-jaars obligatie. Het land haalde hiermee Eur 4,2 mrd op tegen een rente van 5,9%. Ook hebben bestaande beleggers in 2013 en 2014 leningen voor Eur 1 mrd hun positie doorgerold naar de nieuwe 5-jaars en bestaande 8-jaars obligatie. Volgens de Minister van Financiën kwam het grootste deel van de vraag van internationale beleggers. Terugkeer op de markt is positief voor Ierland, maar de rentetarieven zullen wel verder omlaag moeten komen om de schuldratio over de lange termijn houdbaar te maken. Ierland zal in de komende tijd het programma voor kortlopende leningen verder uitbreiden en tot Eur 5 mrd obligaties uitgeven die zijn toegespitst op de Ierse pensioensector. In september/oktober wordt bekend in hoeverre Ierland geholpen wordt door de Europese partners om de kosten van de bankensteun te verlagen. De verwachtingen zijn redelijk hoog gespannen en de uitkomst hiervan zal belangrijk zijn voor de mogelijk impact op de Ierse schuldpositie en bijbehorend de risico-opslag voor Iers staatspapier. Voorlopig bevestigt deze actie het positieve sentiment rond Ierland.