Bearishe overgangsfase op beurzen

De koersgrafiek van de iShares MSCI All Countries World index (ACWI) wist in de afgelopen maanden volgens Loef Technische Analyse (in opdracht van Theodoor Gilisen Bankiers)de ‘mediaan’ van het stijgende trendkanaal niet meer te bereiken, maar berustte in een dubbele top in maart/april en september/oktober.

In relatieve zin verzwakt wereldwijd de kracht van aandelen ten opzichte van de wereldwijd uitgegeven ‘Aggregate Bonds’. De laatste zwartgekleurde weekcandles wijst op een bearish overgangsfase.

Het weekblad Barron’s plaatste halverwege 15 oktober een bullish coverstory over het verwachte koersverloop van de Dow Jones Industrial Average.

Het omslag-artikel meldde: ‘14,165 ALMOST THERE with the Dow juist 6% below the all-time high set in 2007, stocks are healthier today based on profits and cash levels. When will we break through? Where will the market go from there?’

Onderbuik beslist

Het sentiment op Wall Street is in de afgelopen maand omgeslagen van hoop op doorgaande koersstijgingen naar angst voor een recessie.

Het Financieele Dagblad meldde vorige week dat ons hoofd in controle lijkt, maar dat ondertussen onze onderbuik beslist. Onze emoties zijn een sterkere drijfveer dan we zelf denken.

Angst is volgens Loef Technische Analyse de sterkste emotie. Angst om de boot (met koers-winsten) te missen en angst om de verliezen nog verder te zien oplopen. De media prikkelen ons brein voortdurend tot impulsief gedrag waar we later spijt van hebben.

Om onszelf in bedwang te houden zouden we beleggingsbeslissingen wellicht beter tevoren verantwoorden tegenover anderen, opdat we hierdoor gedwongen worden rationeler te gaan nadenken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content