Hierdoor wordt ondanks het betere resultaat de jaarprognose niet verhoogd. Die blijft bij de verwachting dat omzet en winst dit jaar hoger zullen liggen dan vorig jaar. Sommige analisten zijn anderzijds al blij dat er geen sprake is van het neerwaarts bijstellen van de jaarprognose. Enkele dagen geleden had immers de Amerikaanse collega-concurrent du Pont al aangekondigd bij de bekendmaking van hun kwartaalcijfers dat de jaarwinst eerder aan de onderkant van de vooropgestelde vork zal liggen.

Het grootste chemieconcern ter wereld met ook een belangrijke aanwezigheid in ons land (vooral Antwerpse havengebied) slaagde erin om in het tweede kwartaal het bedrijfsresultaat (ebit) met 11% op te krikken. BASF kwam zo uit op een ebit van 2,49 miljard EUR, wat 5% beter is dan de gemiddelde analistenschatting van 2,37 miljard EUR. Ook de omzet wist aangenaam te verrassen met een toename van 5,5% tot 19,5 miljard EUR, daar waar analisten gemiddeld eerder uitgegaan waren van een status-quo op 18,9 miljard EUR.

Uitblinker binnen de groep was de landbouwafdeling. De Duitsers wisten een pak meer gewasbescherming- en bestrijdingsmiddelen te verkopen tegen hogere prijzen waardoor de omzet met 22% en de bedrijfswinst zelfs met 25% toename in deze divisie. Ook het hervatten van de olieleveringen door Libië had een positief effect op de cijfers.

De voorzichtigheid van de groep blijkt echter uit het feit dat de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor dit jaar wordt verlaagd van 2,7 naar 2,3%. Dat zal ook wegen op de industriële en chemische wereldproductie. BASF heeft dan ook het aanwerven van personeel in Azië vertraagd. Het aantal orders valt ook daar terug, wat momenteel zorgt voor grotere voorraden. In de chemie-afdeling verwacht het management dan ook niet het resultaat van vorig jaar in de tweede jaarhelft te kunnen herhalen.

Het BASF-aandeel steeg tot nog toe 4% dit jaar tot een beurskapitalisatie van 51,6 miljard EUR. De beursprestatie ligt weliswaar onder die van de DAX-index, maar is beduidend beter dan de Eurostoxx50-index. Het concern het afgelopen decennium een succesvolle transformatie ondergaan van de basischemie naar toepassingsgebieden met een hogere toegevoegde waarde. Gezien de macro-economische onzekerheden lijkt het aandeel tegen 10 keer de verwachte winst voor dit jaar correct gewaardeerd.

Danny Reweghs

Hierdoor wordt ondanks het betere resultaat de jaarprognose niet verhoogd. Die blijft bij de verwachting dat omzet en winst dit jaar hoger zullen liggen dan vorig jaar. Sommige analisten zijn anderzijds al blij dat er geen sprake is van het neerwaarts bijstellen van de jaarprognose. Enkele dagen geleden had immers de Amerikaanse collega-concurrent du Pont al aangekondigd bij de bekendmaking van hun kwartaalcijfers dat de jaarwinst eerder aan de onderkant van de vooropgestelde vork zal liggen. Het grootste chemieconcern ter wereld met ook een belangrijke aanwezigheid in ons land (vooral Antwerpse havengebied) slaagde erin om in het tweede kwartaal het bedrijfsresultaat (ebit) met 11% op te krikken. BASF kwam zo uit op een ebit van 2,49 miljard EUR, wat 5% beter is dan de gemiddelde analistenschatting van 2,37 miljard EUR. Ook de omzet wist aangenaam te verrassen met een toename van 5,5% tot 19,5 miljard EUR, daar waar analisten gemiddeld eerder uitgegaan waren van een status-quo op 18,9 miljard EUR. Uitblinker binnen de groep was de landbouwafdeling. De Duitsers wisten een pak meer gewasbescherming- en bestrijdingsmiddelen te verkopen tegen hogere prijzen waardoor de omzet met 22% en de bedrijfswinst zelfs met 25% toename in deze divisie. Ook het hervatten van de olieleveringen door Libië had een positief effect op de cijfers. De voorzichtigheid van de groep blijkt echter uit het feit dat de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor dit jaar wordt verlaagd van 2,7 naar 2,3%. Dat zal ook wegen op de industriële en chemische wereldproductie. BASF heeft dan ook het aanwerven van personeel in Azië vertraagd. Het aantal orders valt ook daar terug, wat momenteel zorgt voor grotere voorraden. In de chemie-afdeling verwacht het management dan ook niet het resultaat van vorig jaar in de tweede jaarhelft te kunnen herhalen.Het BASF-aandeel steeg tot nog toe 4% dit jaar tot een beurskapitalisatie van 51,6 miljard EUR. De beursprestatie ligt weliswaar onder die van de DAX-index, maar is beduidend beter dan de Eurostoxx50-index. Het concern het afgelopen decennium een succesvolle transformatie ondergaan van de basischemie naar toepassingsgebieden met een hogere toegevoegde waarde. Gezien de macro-economische onzekerheden lijkt het aandeel tegen 10 keer de verwachte winst voor dit jaar correct gewaardeerd.Danny Reweghs