De banken trekken zich meer en meer terug als investeerder in vastgoed; ze kunnen gewoon steeds minder uitlenen en er zijn andere prioriteiten. De wet van vraag en aanbod brengt hogere marges en lagere schuldratio's mee.

Bovendien leidt een verhoging van de rente op de OLO ook tot een verhoging van de rentevoet, wat dan weer een merkelijk effect heeft op het rendement van Belgisch vastgoed.

Wie eigen vermogen kan aanwenden, is in deze markt in het voordeel. Dat geldt bijvoorbeeld voor verzekeringsmaatschappijen, al krijgen die binnenkort af te rekenen met de Solvency II-regels.

Vastgoed is niet zo'n liquide investering; dat is een nadeel. Anderzijds zullen de verzekeringsmaatschappijen wel zoeken naar investeringen met goede rendementen zoals kwalitatief vastgoed, als compensatie voor de lage interesten op kwaliteitsvolle obligaties.

Ze moeten nu eenmaal wel hun vaak hoger-rentende contracten honoreren. Dat zijn enkele van de conclusies van PwC en ULI's 'Emerging trends in real estate - Europe 2011'.

De banken trekken zich meer en meer terug als investeerder in vastgoed; ze kunnen gewoon steeds minder uitlenen en er zijn andere prioriteiten. De wet van vraag en aanbod brengt hogere marges en lagere schuldratio's mee. Bovendien leidt een verhoging van de rente op de OLO ook tot een verhoging van de rentevoet, wat dan weer een merkelijk effect heeft op het rendement van Belgisch vastgoed. Wie eigen vermogen kan aanwenden, is in deze markt in het voordeel. Dat geldt bijvoorbeeld voor verzekeringsmaatschappijen, al krijgen die binnenkort af te rekenen met de Solvency II-regels. Vastgoed is niet zo'n liquide investering; dat is een nadeel. Anderzijds zullen de verzekeringsmaatschappijen wel zoeken naar investeringen met goede rendementen zoals kwalitatief vastgoed, als compensatie voor de lage interesten op kwaliteitsvolle obligaties. Ze moeten nu eenmaal wel hun vaak hoger-rentende contracten honoreren. Dat zijn enkele van de conclusies van PwC en ULI's 'Emerging trends in real estate - Europe 2011'.