Barco maakte vanmorgen de resultaten over het boekjaar 2012 bekend. Opvallend was op de eerste plaats dat de winst sneller groeide dan de omzet.

In een toelichting op de cijfers vernamen we dat het bedrijf van de manager van het jaar de basis heeft gelegd voor meer solide groei.

"Drie jaar geleden werkte Barco een strategie uit om zijn positie in de middensegmenten en in de opkomende geografische markten te vergroten en om zijn uitmuntendheid op operationeel vlak binnen de hele organisatie tot een gevestigde waarde te maken. De resultaten voor 2012 bewijzen het succes van deze strategie en bevestigen onze reputatie als organisatie met een consistente rendabele groei," aldus Eric Van Zele, voorzitter en CEO.

"Voor het derde jaar op rij steeg de verkoop met meer dan 10%, het resultaat van groei in elke divisie. Door een efficiënt beheer van het werkkapitaal en een sterke focus op de verbetering van de operationele efficiëntie realiseerde Barco een record-EBIT van 100,2 miljoen euro, genereerde het een vrije kasstroom van 121,6 miljoen euro en bereikte het voor het eerst een rendement op tewerkgesteld kapitaal van 24%. Snellere cycli in Barco's Control Rooms & Simulation en Defense & Aerospace divisies resulteerden de afsluiting van het jaar met een lager orderboekondanks een toegenomen aantal bestellingen in de tweede jaarhelft van 2012," voegde dhr. Van Zele toe.

"Daarnaast boekten we aanzienlijke vooruitgang bij het uitbreiden van ons marktbereik in de opkomende geografische markten en het succesvol aanboren van de middensegmenten ", aldus dhr. Van Zele. "We breidden onze productportfolio's uit, zowel door interne productontwikkeling als door de aankoop van JAOtech en projectiondesign®. Deze laatste bevestigt de sterke positie van Barco als sterke leider in technologie en design in de groeiende markt voor projectiesystemen voor mid venues. Tegelijkertijd investeerden we ook in netwerk- en samenwerkings- oplossingen, waaronder de aankoop van IP Video Systems, waarmee we ons technologisch leiderschap versterkten en innovatieve oplossingen op de markt brachten."

"Onze strategische, operationele en financiële verwezenlijkingen in 2012 plaatsen Barco in een solide positie om ook de komende jaren een rendabele groei te verwezenlijken. We starten 2013 als een grotere, efficiëntere en veerkrachtigere organisatie met een kassaldo van 111 miljoen euro dat ons voldoende middelen biedt om te blijven investeren in de versterking van onze wereldwijde marktpositie. ", besloot dhr. Van Zele.

Barco's raad van bestuur heeft het management gemachtigd om verder te gaan met het uitkopen van de minderheidsaandeelhouders van projectiondesign® teneinde 100% van de aandelen van het bedrijf te verwerven.

Barco maakte vanmorgen de resultaten over het boekjaar 2012 bekend. Opvallend was op de eerste plaats dat de winst sneller groeide dan de omzet. In een toelichting op de cijfers vernamen we dat het bedrijf van de manager van het jaar de basis heeft gelegd voor meer solide groei. "Drie jaar geleden werkte Barco een strategie uit om zijn positie in de middensegmenten en in de opkomende geografische markten te vergroten en om zijn uitmuntendheid op operationeel vlak binnen de hele organisatie tot een gevestigde waarde te maken. De resultaten voor 2012 bewijzen het succes van deze strategie en bevestigen onze reputatie als organisatie met een consistente rendabele groei," aldus Eric Van Zele, voorzitter en CEO. "Voor het derde jaar op rij steeg de verkoop met meer dan 10%, het resultaat van groei in elke divisie. Door een efficiënt beheer van het werkkapitaal en een sterke focus op de verbetering van de operationele efficiëntie realiseerde Barco een record-EBIT van 100,2 miljoen euro, genereerde het een vrije kasstroom van 121,6 miljoen euro en bereikte het voor het eerst een rendement op tewerkgesteld kapitaal van 24%. Snellere cycli in Barco's Control Rooms & Simulation en Defense & Aerospace divisies resulteerden de afsluiting van het jaar met een lager orderboekondanks een toegenomen aantal bestellingen in de tweede jaarhelft van 2012," voegde dhr. Van Zele toe. "Daarnaast boekten we aanzienlijke vooruitgang bij het uitbreiden van ons marktbereik in de opkomende geografische markten en het succesvol aanboren van de middensegmenten ", aldus dhr. Van Zele. "We breidden onze productportfolio's uit, zowel door interne productontwikkeling als door de aankoop van JAOtech en projectiondesign®. Deze laatste bevestigt de sterke positie van Barco als sterke leider in technologie en design in de groeiende markt voor projectiesystemen voor mid venues. Tegelijkertijd investeerden we ook in netwerk- en samenwerkings- oplossingen, waaronder de aankoop van IP Video Systems, waarmee we ons technologisch leiderschap versterkten en innovatieve oplossingen op de markt brachten." "Onze strategische, operationele en financiële verwezenlijkingen in 2012 plaatsen Barco in een solide positie om ook de komende jaren een rendabele groei te verwezenlijken. We starten 2013 als een grotere, efficiëntere en veerkrachtigere organisatie met een kassaldo van 111 miljoen euro dat ons voldoende middelen biedt om te blijven investeren in de versterking van onze wereldwijde marktpositie. ", besloot dhr. Van Zele. Barco's raad van bestuur heeft het management gemachtigd om verder te gaan met het uitkopen van de minderheidsaandeelhouders van projectiondesign® teneinde 100% van de aandelen van het bedrijf te verwerven.