Daarna volgde het instorten van de US subprime market, wat de mortgage-backed securities markt in een diepe crisis stortte. Het gevolg was een algemene crisis die de wereldeconomie op haar grondvesten deed daveren?

De bankencrisis is nog niet volledig achter de rug, zo meent Brendan Brown, hoofd research bij Mitsubishi UFJ Securities. De crisis zal pas achter de rug zien wanneer de banken weer opnieuw op een normaal niveau kredieten toestaan.

Het belangrijkste probleem is volgens Brown dat quantitative easing een counter-productief effect heeft. De Amerikaanse centrale bank zou beter op vakantie gaan en de dingen op hun beloop laten.

Op korte termijn mogen de banken geen risico's nemen die hun verder in de problemen kunnen denken, op langere termijn moeten kleine en middelgrote bedrijven weer geld kunnen ontlenen.

Een belangrijke dreiging boven het hoofd van de banken is de situatie op de markt voor Amerikaans commercieel vastgoed. Tussen 2011 en 2014 vervallen daar voor 1400 miljard dollar aan uitstaande leningen. De herfinanciering daarvan kan problemen gaan oplopen.

Ralph Silva, director bij Silva Research Network, is echter van mening dat de 150 grootste banken in de wereld de crisis overleefd hebben en verkeren nu in goede gezondheid.

Het probleem situeert zich echter bij de banken die tussen 300 en 1000 op de schaalgrootte zijn. Het zal volgens Silva nog drie jaar duren om uit de crisis te raken.

Daarna volgde het instorten van de US subprime market, wat de mortgage-backed securities markt in een diepe crisis stortte. Het gevolg was een algemene crisis die de wereldeconomie op haar grondvesten deed daveren? De bankencrisis is nog niet volledig achter de rug, zo meent Brendan Brown, hoofd research bij Mitsubishi UFJ Securities. De crisis zal pas achter de rug zien wanneer de banken weer opnieuw op een normaal niveau kredieten toestaan. Het belangrijkste probleem is volgens Brown dat quantitative easing een counter-productief effect heeft. De Amerikaanse centrale bank zou beter op vakantie gaan en de dingen op hun beloop laten. Op korte termijn mogen de banken geen risico's nemen die hun verder in de problemen kunnen denken, op langere termijn moeten kleine en middelgrote bedrijven weer geld kunnen ontlenen. Een belangrijke dreiging boven het hoofd van de banken is de situatie op de markt voor Amerikaans commercieel vastgoed. Tussen 2011 en 2014 vervallen daar voor 1400 miljard dollar aan uitstaande leningen. De herfinanciering daarvan kan problemen gaan oplopen. Ralph Silva, director bij Silva Research Network, is echter van mening dat de 150 grootste banken in de wereld de crisis overleefd hebben en verkeren nu in goede gezondheid. Het probleem situeert zich echter bij de banken die tussen 300 en 1000 op de schaalgrootte zijn. Het zal volgens Silva nog drie jaar duren om uit de crisis te raken.