Danny Gabay, directeur bij Fathom Consulting in Londen, is allesbehalve optimistisch wat de economische vooruitzichten in Europa betreft. Er zijn volgens Gabay twee grote risico's die Europa bedreigen.

Het eerste risico is zwakke groei met inflatie, het tweede zelfs nog zwakkere groei met deflatie. Het hoeft weinig betoog dat geen van beide scenario's erg aantrekkelijk lijkt.

Gabay gelooft zelf in een herhaling van het verloren decennium of met andere woorden het deflatie-scenario. Hij baseert zich daarbij vooral op de daling van de geldhoeveelheid in Europa, ondanks het feit dat de centrale banken geld in het systeem blijven pompen.

Al die problemen gaan leiden tot een nieuwe bankencrisis, waarbij Gabay de euro zwaar terrein ziet verliezen ten opzichte van de dollar. Een nieuwe bankencrisis zou de economie nogmaals onder druk zetten.

Danny Gabay, directeur bij Fathom Consulting in Londen, is allesbehalve optimistisch wat de economische vooruitzichten in Europa betreft. Er zijn volgens Gabay twee grote risico's die Europa bedreigen. Het eerste risico is zwakke groei met inflatie, het tweede zelfs nog zwakkere groei met deflatie. Het hoeft weinig betoog dat geen van beide scenario's erg aantrekkelijk lijkt. Gabay gelooft zelf in een herhaling van het verloren decennium of met andere woorden het deflatie-scenario. Hij baseert zich daarbij vooral op de daling van de geldhoeveelheid in Europa, ondanks het feit dat de centrale banken geld in het systeem blijven pompen. Al die problemen gaan leiden tot een nieuwe bankencrisis, waarbij Gabay de euro zwaar terrein ziet verliezen ten opzichte van de dollar. Een nieuwe bankencrisis zou de economie nogmaals onder druk zetten.