Twee ontwikkelingen dragen volgens ABN Amro de positieve ondertoon. Goede exportcijfers van China en Duitsland. Stijgingspercentages van respectievelijk 48% en 30% op jaarbasis.

Dat is een bevestiging van de wereldwijd aantrekkende economische groei, waarbij Azië een belangrijke groeimotor is. Deze cijfers geven ook de bankpresidenten van de Fed en ECB moed.

De eerste was optimistisch en gaf aan dat het herstel in de VS niet meer uit onze vingers glipt. De ECB-president beperkte zich tot het opwaarts bijstellen van groeiprognoses.

De tweede positieve ontwikkeling voltrekt zich op de Europese kapitaalmarkt. De stress over staatsleningen van de zuidelijke landen neemt af. Het renteverschil met de ankerlanden, zoals Duitsland en Nederland, verkleint.

Vorige week wist Spanje weer op eigen kracht geld op de kapitaalmarkt aan te trekken. De enige kanttekening die gemaakt kan worden is dat het rentetarief hoger is dan het tarief waarop zij onder het EU-steunprogramma kan trekken.

In dat opzicht blijft er volgens ABN Amro wel enige spanning en is de kans groot dat binnenkort wel onder het EU-programma getrokken gaat worden, maar dat kan nauwelijks een schok zijn.

De adder die onder het beursklimaat kan liggen zit volgens ABN Amro waarschijnlijk in de 'bankenbelasting'. Het aantal proefballonnen op dit vlak neemt de laatste weken toe.

Twee ontwikkelingen dragen volgens ABN Amro de positieve ondertoon. Goede exportcijfers van China en Duitsland. Stijgingspercentages van respectievelijk 48% en 30% op jaarbasis. Dat is een bevestiging van de wereldwijd aantrekkende economische groei, waarbij Azië een belangrijke groeimotor is. Deze cijfers geven ook de bankpresidenten van de Fed en ECB moed. De eerste was optimistisch en gaf aan dat het herstel in de VS niet meer uit onze vingers glipt. De ECB-president beperkte zich tot het opwaarts bijstellen van groeiprognoses. De tweede positieve ontwikkeling voltrekt zich op de Europese kapitaalmarkt. De stress over staatsleningen van de zuidelijke landen neemt af. Het renteverschil met de ankerlanden, zoals Duitsland en Nederland, verkleint. Vorige week wist Spanje weer op eigen kracht geld op de kapitaalmarkt aan te trekken. De enige kanttekening die gemaakt kan worden is dat het rentetarief hoger is dan het tarief waarop zij onder het EU-steunprogramma kan trekken. In dat opzicht blijft er volgens ABN Amro wel enige spanning en is de kans groot dat binnenkort wel onder het EU-programma getrokken gaat worden, maar dat kan nauwelijks een schok zijn. De adder die onder het beursklimaat kan liggen zit volgens ABN Amro waarschijnlijk in de 'bankenbelasting'. Het aantal proefballonnen op dit vlak neemt de laatste weken toe.