Deze trend zal zich volgens van Steenis verder zetten en zich zelfs nog versterken. De geest is uit de fles en zal nog moeilijk teruggedrongen kunnen worden. Bovendien dringen de lokale overheden er op aan dat de banken zich op de eigen thuismarkt terugtrekken.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft herhaaldelijk onderstreept dat er een belangrijke rol is weggelegd in de Europese jobcreatie voor de kleine en middelgrote bedrijven. Die hebben het echter steeds moeilijker om zich op een betaalbare manier te financieren.

De renteverschillen tussen de verschillende landen uit de eurozone zijn opgelopen, wat nog eens extra geaccentueerd wordt door de inflatieverschillen. Ook deze evolutie is één van de redenen waarom de banken steeds meer volgens nationale lijnen gaan werken.

Deze trend zal zich volgens van Steenis verder zetten en zich zelfs nog versterken. De geest is uit de fles en zal nog moeilijk teruggedrongen kunnen worden. Bovendien dringen de lokale overheden er op aan dat de banken zich op de eigen thuismarkt terugtrekken. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft herhaaldelijk onderstreept dat er een belangrijke rol is weggelegd in de Europese jobcreatie voor de kleine en middelgrote bedrijven. Die hebben het echter steeds moeilijker om zich op een betaalbare manier te financieren. De renteverschillen tussen de verschillende landen uit de eurozone zijn opgelopen, wat nog eens extra geaccentueerd wordt door de inflatieverschillen. Ook deze evolutie is één van de redenen waarom de banken steeds meer volgens nationale lijnen gaan werken.