Het belangrijkste probleem bij de banken was misschien wel het gebrek aan transparantie wat de situatie op de balans betreft. Zelfs de banken zelf blijken moeite te hebben om een betrouwbare beeld van de eigen situatie te schetsen.

Vorig jaar stond in het teken van de kredieten op basis van de subprimes die de balans onder druk zetten, maar dit jaar kan het probleem zich verschuiven naar kredietkaarten en vastgoedportefeuilles.

De belangrijkste opdracht waar de banken nu voor staan is om het vertrouwen van zowel klanten als aandeelhouders terug te winnen. Tegen die achtergrond kondigt 2009 zich als een moeilijk jaar aan.

Gezien de omvang van de verliezen geleden in 2008 zal conservatisme in 2009 troef zijn. De banken kunnen zich geen risicovolle avonturen meer permitteren en zullen daar overigens ook de kans niet meer toe krijgen. De overheid houdt namelijk in zowat alle landen een waakzaam oogje in het zeil.

Het belangrijkste probleem bij de banken was misschien wel het gebrek aan transparantie wat de situatie op de balans betreft. Zelfs de banken zelf blijken moeite te hebben om een betrouwbare beeld van de eigen situatie te schetsen. Vorig jaar stond in het teken van de kredieten op basis van de subprimes die de balans onder druk zetten, maar dit jaar kan het probleem zich verschuiven naar kredietkaarten en vastgoedportefeuilles. De belangrijkste opdracht waar de banken nu voor staan is om het vertrouwen van zowel klanten als aandeelhouders terug te winnen. Tegen die achtergrond kondigt 2009 zich als een moeilijk jaar aan. Gezien de omvang van de verliezen geleden in 2008 zal conservatisme in 2009 troef zijn. De banken kunnen zich geen risicovolle avonturen meer permitteren en zullen daar overigens ook de kans niet meer toe krijgen. De overheid houdt namelijk in zowat alle landen een waakzaam oogje in het zeil.