Banken schrappen de volksleningen uit hun aanbod

© BELGAIMAGE
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en Crelan hebben besloten de volksleningen niet langer aan te bieden. De banken willen meer duidelijkheid over de verhoging van de roerende voorheffing op het beleggingsproduct.

Door de verhoging van de roerende voorheffing van 25 naar 27 procent verdwijnen enkele fiscale voordelen van de kaart. Zo ook die van de volksleningen. Die werden in 2004 door Johan Vande Lanotte in het leven geroepen om geld op halen bij de particuliere beleggers om maatschappelijke projecten te financieren. Wie op zo’n lening intekende moest niet de gebruikelijke 25 procent roerende voorheffingen betalen , maar slechts 15 procent. Nu de regering heeft laten weten dat ze voorheffing verhoogt, verdwijnt de stimulans om nog langer te investeren in een volkslening.

Meer duidelijkheid

De banken willen nu meer duidelijkheid over de verhoogde heffing. “Momenteel bieden we de volkslening niet meer aan in afwachting van meer duidelijkheid over de aangekondigde wijziging van de fiscaliteit ervan”, klinkt het bij Belfius. Het is onder meer niet duidelijk of de verhoogde tarieven ook van toepassing zijn op oude leningen. Ook BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC hebben het beleggingsproduct uit de rekken gehaald. Dat meldt Bankshopper.be. In totaal zit op dit ogenblik ruim 2 miljard euro in de volkslening.

Volgens Patrice Dutranoit, de oprichter van Bankshopper.be is het einde van de volksleningen nabij. “De spaarders hebben geen enkele reden meer om zo’n product te kopen. De intresten van de volksleningen stonden al een tijdje op gelijke voet met die van de kasbons en de termijnrekeningen. Nu de regering het gunsttarief heeft afgeschaft, biedt de volkslening geen enkel voordeel meer voor de spaarders”, zei hij in een eerder interview met MoneyTalk.be. Vandaag bieden enkel ING, bpost bank en Argenta de volkslening nog aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content