De bank biedt de mogelijkheid om deze obligaties om te ruilen naar een senior obligatie. Voor de beleggers die niet op het bod in gaan zal de vervroegde aflosmogelijkheid van de LT2 obligatie komen te vervallen.

De mogelijkheid om vervroegd af te lossen zit standaard in dit soort leningen, normaal gesproken na 5 of 10 jaar. Intesa doet dit omdat de lening zonder de call-optie waarschijnlijk mee kan tellen bij de nieuwe kapitaalregels onder Basel 3, al is hier nog geen zekerheid over.

Leningen met een vervroegde mogelijkheid tot aflossen tellen na 1 januari 2013 niet meer mee bij het kapitaal. Mogelijk dat beleggers een rechtszaak aanspannen om dit besluit aan te vechten.

De betreffende leningen gingen met 4 - 5 punten onderuit, terwijl ook soortgelijke leningen van andere banken onder druk lagen.

Gaan andere banken het voorbeeld van Intesa volgen?

Het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu namelijk de vraag of andere banken het voorbeeld van Intesa zullen volgen. Hoewel steeds meer banken al niet meer op de eerste calldatum aflosten, is dit de eerste keer dat de voorwaarden op een dergelijke manier worden aangepast.

Gevolg is dat leningen dus meer tot einde looptijd geprijsd worden in plaats van tot eerste callmogelijkheid. Dit kan nog voor extra druk zorgen op de prijzen.

Duidelijk is dat steeds meer banken kijken of het economisch gezien gunstig is om vervroegd af te lossen en de mogelijk negatieve reactie van beleggers die op aflossing rekenen voor lief nemen.

De bank biedt de mogelijkheid om deze obligaties om te ruilen naar een senior obligatie. Voor de beleggers die niet op het bod in gaan zal de vervroegde aflosmogelijkheid van de LT2 obligatie komen te vervallen. De mogelijkheid om vervroegd af te lossen zit standaard in dit soort leningen, normaal gesproken na 5 of 10 jaar. Intesa doet dit omdat de lening zonder de call-optie waarschijnlijk mee kan tellen bij de nieuwe kapitaalregels onder Basel 3, al is hier nog geen zekerheid over. Leningen met een vervroegde mogelijkheid tot aflossen tellen na 1 januari 2013 niet meer mee bij het kapitaal. Mogelijk dat beleggers een rechtszaak aanspannen om dit besluit aan te vechten. De betreffende leningen gingen met 4 - 5 punten onderuit, terwijl ook soortgelijke leningen van andere banken onder druk lagen.Gaan andere banken het voorbeeld van Intesa volgen? Het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu namelijk de vraag of andere banken het voorbeeld van Intesa zullen volgen. Hoewel steeds meer banken al niet meer op de eerste calldatum aflosten, is dit de eerste keer dat de voorwaarden op een dergelijke manier worden aangepast. Gevolg is dat leningen dus meer tot einde looptijd geprijsd worden in plaats van tot eerste callmogelijkheid. Dit kan nog voor extra druk zorgen op de prijzen. Duidelijk is dat steeds meer banken kijken of het economisch gezien gunstig is om vervroegd af te lossen en de mogelijk negatieve reactie van beleggers die op aflossing rekenen voor lief nemen.