Nu is het altijd al zo dat als beleggers meer risico durven te nemen vooral deze sector als eerst wordt gekocht. Maar er was natuurlijk ook goed nieuws als gevolg van de soepeler eisen die worden gesteld door de toezichthouders.

Het betreft hier de zogenoemde Bazel 3 regels. Onder het oude regime waren er strikte eisen gesteld aan de wijze waarop banken hun liquiditeiten mochten beheren.

Dit om een herhaling van de problemen in 2008 te kunnen voorkomen. Toen bleek dat sommige liquide beleggingen niet zo liquide waren. En dat zorgde voor een enorme paniek.

Volgens sommige doemdenkers is de versoepeling een voorbode van een nieuwe crisis. Dat is volgens W. Steentjes wat overdreven.

Er waren vele voorbeelden te noemen waar men kon stellen dat de toezichthouder iets te rigide bezig was. Dat is nu gecorrigeerd.

Maar het is zeker niet zo dat banken hun kapitaal maar overal weer in kunnen beleggen als een ratingbureau daar een stempel op heeft gezet.

Banken zullen veel somberder gaan beleggen. Dat is niet alleen in het belang van de banken zelf maar wellicht ook in het belang van beleggers. Op een situatie zoals die in de zomer van 2008 ontstond zit niemand op te wachten.

Nu is het altijd al zo dat als beleggers meer risico durven te nemen vooral deze sector als eerst wordt gekocht. Maar er was natuurlijk ook goed nieuws als gevolg van de soepeler eisen die worden gesteld door de toezichthouders. Het betreft hier de zogenoemde Bazel 3 regels. Onder het oude regime waren er strikte eisen gesteld aan de wijze waarop banken hun liquiditeiten mochten beheren. Dit om een herhaling van de problemen in 2008 te kunnen voorkomen. Toen bleek dat sommige liquide beleggingen niet zo liquide waren. En dat zorgde voor een enorme paniek. Volgens sommige doemdenkers is de versoepeling een voorbode van een nieuwe crisis. Dat is volgens W. Steentjes wat overdreven. Er waren vele voorbeelden te noemen waar men kon stellen dat de toezichthouder iets te rigide bezig was. Dat is nu gecorrigeerd. Maar het is zeker niet zo dat banken hun kapitaal maar overal weer in kunnen beleggen als een ratingbureau daar een stempel op heeft gezet. Banken zullen veel somberder gaan beleggen. Dat is niet alleen in het belang van de banken zelf maar wellicht ook in het belang van beleggers. Op een situatie zoals die in de zomer van 2008 ontstond zit niemand op te wachten.