Banken moeten hun positie dringend versterken

Dat banken hun positie moeten versterken is volgens Theodoor Gilissen Bankiers al langer bekend en zij hebben tot eind juni de tijd om dit te realiseren, in principe zonder staatssteun.

De Europese Commissie spreekt weliswaar over het gebruik van het steunfonds, maar wel pas na de vorming van een Europese bankunie inclusief het verdelen van de lasten.

Het gebruik van het EFSF voor banken zou de scheiding tussen banken en overheden weer iets herstellen. De ondersteuning van de banken zou echter slechts een deel van de problemen weghalen en er zal te weinig overblijven om als vangnet voor de overheden te kunnen fungeren.

De schuldproblematiek rond de Spaanse banken is niet eenvoudig op te lossen. Weliswaar valt de schuldpositie van de Spaanse overheid mee, maar de rente is hard gestegen en maakt financiering steeds moeilijker op te brengen.

Mogelijk krijgt Spanje één jaar langer de tijd om de begroting op orde te stellen, zodat de bezuinigingen geleidelijker gaan en de economie iets minder hard geraakt wordt.

Verder zorgden de Griekse politieke peilingen, de oplopende CDS-tarieven (bescherming tegen Spaanse wanbetalingen), een weinig succesvolle Italiaanse obligatie-uitgifte en verminderd Europees consumenten- en producentenvertrouwen voor een sombere stemming.

Het vertrouwen binnen Europa ligt op het laagste punt sinds oktober 2009. Gegeven alle politieke onrust en onzekerheden en de oplopende rente voor de zwakkere landen zullen markten onrustig blijven bewegen, waarbij aandelen onder druk kunnen blijven.

Banken moeten hun positie dringend versterken Dat banken hun positie moeten versterken is volgens Theodoor Gilissen Bankiers al langer bekend en zij hebben tot eind juni de tijd om dit te realiseren, in principe zonder staatssteun. De Europese Commissie spreekt weliswaar over het gebruik van het steunfonds, maar wel pas na de vorming van een Europese bankunie inclusief het verdelen van de lasten. Het gebruik van het EFSF voor banken zou de scheiding tussen banken en overheden weer iets herstellen. De ondersteuning van de banken zou echter slechts een deel van de problemen weghalen en er zal te weinig overblijven om als vangnet voor de overheden te kunnen fungeren. De schuldproblematiek rond de Spaanse banken is niet eenvoudig op te lossen. Weliswaar valt de schuldpositie van de Spaanse overheid mee, maar de rente is hard gestegen en maakt financiering steeds moeilijker op te brengen. Mogelijk krijgt Spanje één jaar langer de tijd om de begroting op orde te stellen, zodat de bezuinigingen geleidelijker gaan en de economie iets minder hard geraakt wordt. Verder zorgden de Griekse politieke peilingen, de oplopende CDS-tarieven (bescherming tegen Spaanse wanbetalingen), een weinig succesvolle Italiaanse obligatie-uitgifte en verminderd Europees consumenten- en producentenvertrouwen voor een sombere stemming. Het vertrouwen binnen Europa ligt op het laagste punt sinds oktober 2009. Gegeven alle politieke onrust en onzekerheden en de oplopende rente voor de zwakkere landen zullen markten onrustig blijven bewegen, waarbij aandelen onder druk kunnen blijven.